Babysterfte omlaag: ouders baby Luna z”l campagne voor vasa praevia-test in

Chris en Marloes ouders van baby Luna z”l doen de volgende oproep:

De babysterfte in Nederland kan omlaag worden gebracht. Er is nog te weinig aandacht voor vasa praevia. Door tijdens de 20-weken echo te letten op de navelstrenginsertie, kan een groot deel van babysterfte door vasa praevia voorkomen worden.

Twee jaar geleden verloren Chris en Marloes  hun dochtertje Luna. Voor en tijdens de keizersnede heeft Luna de helft van haar bloed verloren en moest ze 10 minuten worden gereanimeerd. Als gevolg van dit zuurstofgebrek kreeg ze zeer zware epilepsie en als gevolg daarvan heftige hersenbeschadiging.

Doordat 3 gynaecologen hun werk niet naar behoren hebben gedaan, is Luna op 11 maart 2014 overleden. Het ziekenhuis wilde hun fouten onder de tafel vegen, maar zij zijn aan het vechten voor gerechtigheid voor onze dochter.
De eerste gynaecoloog heeft simpelweg het protocol ‘bloedverlies tweede helft van de zwangerschap’ niet gevolgd. De tweede gynaecoloog vond het niet nodig om alarm te slaan toen een CTG van Luna erg slecht was. De derde gynaecoloog vond het niet nodig om de juiste informatie naar de kinderarts door te geven, waardoor Luna na de geboorte niet de juiste medische zorg heeft kunnen krijgen en het te laat was om haar te redden.

De artsen hebben de ouders verteld dat Luna door de hersenbeschadiging geen levensverwachting zou hebben. Deze ouders hebben de meest moeilijke beslissing moeten nemen om Luna laten gaan. Ze is overleden terwijl ze veilig tussen haar ouders in bed lag. Ze is 10 dagen oud geworden.

Bovenstaande had allemaal voorkomen kunnen worden, als men tijdens de zwangerschap de navelstrenginsertie en de placentapathologie had gecheckt tijdens een echo en vervolgens een color doppler echo had uitgevoerd. Dan zou duidelijk geworden zijn dat er sprake was van vasa praevia.

Vasa praevia is een zwangerschapscomplicatie waarbij één of meerdere foetale bloedvaten van de placenta of navelstreng voor de geboorte-uitgang liggen, onder de baby. Het komt voor bij circa 1 op 2500 zwangerschappen. In Nederland zijn dit rond de 75 zwangerschappen per jaar!
De complicatie heeft een hoog sterftecijfer (50-95%). Dit kan veroorzaakt worden door snelle foetale verbloeding, die optreedt door het scheuren van de bloedvaten nadat de baarmoedermond ontsluit of de vliezen breken. Ook kan de baby in de problemen komen wanneer de bloedvaten afgekneld worden tussen de baby en de wanden van het geboortekanaal.
Als de complicatie op tijd wordt herkend, dan is de kans dat de baby het overleeft vrijwel 100%!

Waarom staat deze controle nog niet standaard op de checklist van het 20 weken echoprotocol? Het kost ze minder dan 1 minuut om dit te controleren tijdens een echo. 
Waarom doen gynaecologen geen echocontrole op vasa previa bij bloedverlies? Of doen ze een bloedtest om te zien of het bloed van de moeder of de baby is?
Hier moet verandering in komen. Achteraf gezien had deze moeder 3 van de 6 symptomen van vasa praevia, maar de gynaecologen hebben dit totaal genegeerd!
Wetende dat deze ouders hun dochtertje gewoon op had kunnen zien groeien, als de gynaecologen één extra test hadden uitgevoerd. Dit mag niet gebeuren in Nederland!

Deze extra controles dienen gynaecologen op hun checklist toe te voegen. Daarnaast dienet het onderwijs over vasa praevia aan gynaecologen verbeterd te worden. Hiermee  Als hiermee het kunnen de levens van tientallen baby’s per jaar in Nederland gered worden.
Contactinformatie van de ouders is beschikbaar bij SIN-NL.