Apeldoornse broers Payam verdacht van ontucht in twee tandartspraktijken

Apeldoornse broers verdacht van ontucht in twee tandartspraktijken

De Apeldoornse broers Jamrad (32) en Jahid (31) P., respectievelijk tandarts en orthodontist, worden verdacht van ontucht met cliënten. Ze zouden vrouwelijke patiënten bij de borsten en de billen hebben gegrepen. Dinsdag wacht de rechter.

Het is maart 2017 als achter een ziedende vader de deur van de praktijk in Halle dichtslaat. De man gaat het heft in eigen hand nemen. Hij zoekt de orthodontist (31) over wie zijn 13-jarige dochter aan moeder heeft verteld. Tijdens een controlebeurt zou de orthodontist uit Apeldoorn geprobeerd hebben haar te betasten, daarnaast sommeerde hij haar om hem een kus te geven. Al snel vindt hij de man; de vader geeft de orthodontist in blinde woede een paar rake klappen in zijn gezicht, om daarna direct de zaak uit te rennen.

De gebeurtenis is terug te lezen in het tuchtcollegedossier over de twee broers uit Apeldoorn. Zij behandelen honderden patiënten in hun twee praktijken, de ene in het Achterhoekse Halle en de andere – Boxberger Tandartsen en Orthodontie B.V. – aan de Deventer Boxbergerweg.

Passie

Volgens het Tuchtcollege Zwolle en het Openbaar Ministerie ontwikkelden ze daarnaast nog een andere gezamenlijke passie: het betasten van vrouwelijke patiënten. De orthodontist zou zich ook aan pubers hebben vergrepen.

Twee vrouwen (33 en 36 jaar) beweren dat de tandarts bij het begroeten geregeld een arm om hen heen sloeg. In de behandelstoel, bijvoorbeeld bij het uitleggen van een servet, begon hij dan hun borsten te strelen, verklaren ze. Rond de jaarwisseling van 2017 doen de twee ook aangifte bij de politie.

Uit het dossier van de IGZ ontstaat het beeld dat met die aangiftes de zaak ‘gebroeders P.’ aan het rollen komt. Bij de politie zijn al meerdere aangiftes binnengekomen. De orthodontist zou ook bij minderjarige tieners aan de billen hebben gezeten. Het gaat dan nog om zes aangiftes. De politie plukt de broers op dinsdag 17 januari allebei van straat, op verdenking van aanranding. Ze worden tot en met vrijdag 20 januari vastgehouden en verhoord.

Cel

Een paar dagen cel lijkt de orthodontist er echter niet van te weerhouden verder te gaan. In het IGZ-dossier wordt duidelijk dat hij na het celverblijf zijn oog laat vallen op twee meisjes van 13 jaar. Een van hen verklaart dat de orthodontist op 13 maart 2017 via haar wang en hals probeerde af te dalen richting haar borsten.

Op 7 juli 2017 verschijnen beide broers voor het tuchtcollege. De tandarts wordt voor één jaar geschorst, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij heeft behalve twee vrouwen ook een van zijn assistentes betast, stelt het college. De orthodontist wordt geschrapt uit het register en mag zich nooit meer orthodontist noemen, luidt de beslissing.

Terwijl de twee in beroep gaan, ploft de dagvaarding voor 26 september 2017 op de mat. Ze moeten zich dan bij de rechter verantwoorden op verdenking van ontucht met patiënten. Tegenover de IGZ hebben ze al meermaals verklaard onschuldig te zijn.

Reactie

De Stentor heeft de broers P. vaker vergeefs om een reactie gevraagd. Telefonisch liet de orthodontist eergisteren weten dat hij ook niet wil dat zijn advocaat namens hem reageert. Advocaat Anno Huisman van de tandarts stelt alleen dat zijn cliënt zegt onschuldig te zijn.

Raadsvrouw Willemien Kastelein stond de broers bij voor het tuchtcollege. ,,Ze willen niet dat ik communiceer over hun zaak”, stelt zij.

Het pand van de broers in Deventer.
Het pand van de broers in Deventer. © FOTO HISSINK