Anneke (55) uit Nijverdal overleed na operatie in Rijnstate Arnhem: ‘Het voelt als kille moord’

NIJVERDAL / ARNHEM – ,,Het was doodslag’’, stelt Gemma Formsma-Kamp. Ruim vier jaar geleden overleed haar moeder Anneke (55) aan complicaties die optraden na een operatie in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het hoofd van de ziekenhuisafdeling repte al over een vergoeding. Maar de verzekeraar van het ziekenhuis erkent vooralsnog geen aansprakelijkheid.

Anneke Kamp leeft niet meer omdat ze het slachtoffer is geworden van een foute diagnose en hooghartigheid binnen ziekenhuis Rijnstate in Arnhem: dat is de stellige overtuiging van haar echtgenoot Bert Kamp (60) uit Nijverdal en dochters Gemma Formsma-Kamp (35) uit Bathmen en Annelies Kamp (30) uit Vriezenveen. En niet alleen die van hen, zeggen ze.

„Het hoofd van de chirurgische afdeling van het ziekenhuis heeft na haar overlijden letterlijk tegen ons gezegd: we hebben het verkloot”, zegt Gemma. „Maar MediRisk, de verzekeraar van het ziekenhuis, is er niet van overtuigd dat de arts van mijn vrouw nalatig is geweest en erkent geen aansprakelijkheid”, zegt Bert. En dat doet de nabestaanden pijn.

Maagverkleining

Zeven à acht jaar geleden kreeg Anneke Kamp een maagband. Toen die na een tijdje niet meer voldeed, koos ze voor een operatie. Een zogeheten gastric bypass, oftewel een maagverkleining. Bert: „Maar het gewenste resultaat bleef uit, ze viel onvoldoende af.” Een nieuwe operatie volgde, net als de eerste keer bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Ditmaal kreeg Anneke een distale bypass. „Kort gezegd een verbeterde bypass”, vertelt Bert.

De operatie verliep goed, maar daarna begon de ellende. Bert: „Ze had heel veel pijn na die operatie. Op een woensdag mocht ze terugkomen voor een echo. Het vermoeden was dat ze nierstenen had. Op de echo waren die niet zichtbaar. De radioloog zei tegen de chirurg dat-ie wel iets anders had gezien. Bij de darmen zat iets niet goed.”

Gemma: „De chirurg verzekerde ons dat de radioloog er geen verstand van had; dit was niet diens specialisme. De chirurg koos voor extra pijnstillers. Die buikpijn zou gewoon bij het ‘operatiebeeld’ horen.”

Vanaf links: Gemma Formsma-Kamp, Bert Kamp en Annelies Kamp.
Vanaf links: Gemma Formsma-Kamp, Bert Kamp en Annelies Kamp. © Lenneke Lingmont

Ondraaglijke pijn

Toen Anneke de vrijdag erop haar hechtingen eruit wilde laten halen bij een huisarts, was de pijn ondraaglijk. Anneke werd weer opgenomen. Bert: „Op zondag vertrouwde de zaalarts de situatie niet meer en belde de chirurg, maar die wilde niet komen.” Gemma: „Mama zei die dag: ik ga dood.”

Maandagochtend kreeg Bert een telefoontje. „Anneke werd geopereerd. Ik dacht nog: eindelijk! Maar vervolgens hoorden we urenlang niets.” Het bleek een voorbode van slecht nieuws. „Anneke bleek een darmafsluiting te hebben. Van de slokdarm tot aan die afsluiting zat haar lijf vol met eten en medicijnen. Dat kon niet weg, waardoor haar maag scheurde. De hele maaginhoud kwam in de buikholte terecht. Als gevolg daarvan kreeg ze buikvliesontsteking.” Ze overleed enkele dagen later. Gemma: „Een verpleegster had de vrijdag ervoor nog gezegd dat ze dacht aan een darmafsluiting.”

Van de slokdarm tot aan die afsluiting zat haar lijf vol met eten en medicijnen

Bert Kamp

‘Kille moord’

De familie verwijt nu de chirurg dat die de signalen van de radioloog en de verpleegster heeft genegeerd. En dat de chirurg zondag niet is teruggegaan naar het ziekenhuis. Was eerder geconstateerd wat het probleem was, dan had Anneke nu nog geleefd, denkt de familie. In een hartverscheurende reactie op Facebook, onder een al even emotioneel betoog van Bert, noemt Gemma het ‘doodslag’. En: ‘Voor ons voelt het als een kille moord.’ De chirurg zou niet meer bij Rijnstate werken, aldus Bert.

De familie wil een claim indienen. „Het belangrijkste vinden wij dat MediRisk erkent dat het ziekenhuis aansprakelijk is voor het overlijden van Anneke”, zegt Bert. „Ik wil verder met mijn leven, maar dat gaat zo niet. Ik ben boos en verdrietig.” Annelies liep een posttraumatische stressstoornis op. „En mijn vertrouwen in artsen is geschaad.”

Ik wil verder met mijn leven, maar dat gaat zo niet. Ik ben boos en verdrietig

Bert Kamp

MediRisk: onderzoek door onafhankelijk expert

Ignace Janssen, voormalig hoofd van de bariatrische chirurgie van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem (niet degene die Anneke opereerde), voerde het eindgesprek met de familie Kamp. „Maar ‘we hebben het verkloot’ zijn niet mijn woorden. Wel heb ik erg te doen met de familie. En ik heb mij ingezet voor een vergoeding voor hen. Maar over de juridische afwikkeling van dit dossier kan ik niets zeggen. Daarvoor moet u echt bij MediRisk zijn.”

Een woordvoerder van MediRisk zegt dat de familie Kamp nog niet heeft gereageerd op een laatste voorstel. „Daarin stellen wij voor een onafhankelijk expert onderzoek te laten doen.” Verder ‘kan’ hij er nu niets over zeggen.

Een selfie van Anneke Kamp.
Een selfie van Anneke Kamp. © Anneke Kamp