Als iemand zegt : je moet mij vertrouwen, zet je stekels op en loop dan hard weg

Commentaar SIN-NL

Beste Martine,

Uitstekend blog met belangrijke inhoud. Vertrouwen laat zich niet afdwingen en juist wanneer het je opgedwongen wordt, moet je  je realiseren dat je niet aan het juiste adres bent en moet je zo snel mogelijk wegwezen.
Maar realiseert U zich dat de  slogan van artsenorganisaties in NL en elders is:
medisch handelen is gebaseerd op vertrouwen!
Nee dus.
Nooit zal ik vergeten dat een arts-assistente aan wie ik de zorg voor mijn ernstig zieke moeder moest toevertrouwen, met haar  gestrekte arm en hand haar gestrekte wijsvinger op mijn borst richtte en zei: U moet ons vertrouwen!
Dat kwam natuurlijk nooit meer goed.
Medisch handelen hoort gebaseerd te zijn op kennis, vaardigheid en integriteit, niet meer en niet minder.
Vertrouwen is een holle frase, niet te controleren.
Het vertrouwen van patiënten in artsen is te vaak volledig misplaatst gebleken, maar ook in advocaten en rechters…die falende artsen steunen.
——————-

Je moet mij vertrouwen

Er was eens een wijze zenmeester. Bij wijze van ochtendgymnastiek rende hij elke ochtend een rondje om zijn eigen ego. Elke ochtend moest hij halverwege bekaf opgeven en het hele stuk weer terug rennen. Er was geen rondkomen aan.

Deze quote ging niet over hem, maar zo’n zenmeester heb ik gekend. Ik ging bij hem in de leer op het moment dat mijn leven wat over de rand liep en ik niet zo goed wist waar te beginnen met hozen. Al meteen in het eerste gesprek stelde hij me gerust: als ik nou maar braaf twee keer per dag bleef mediteren, zou alles vanzelf helemaal goed komen. Werkdruk, snoepdrang en andere ongemakken zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat drukte hij mij zo stellig op het hart dat ik hem klakkeloos geloofde en met een glimlach een fortuin betaalde voor elk gekoesterd coachingsuur.

Lees verder