Alleen voorwaardelijke straf voor Jansen Steur in hoger beroep

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur (69) is donderdag in hoger beroep vrijgesproken voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Hij krijgt zes maanden voorwaardelijke celstraf voor overige delicten. Eerder kreeg hij nog drie jaar cel.

De rechter acht niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij meerdere van zijn patiënten. Wel is hij schuldig aan valsheid in geschrifte, diefstal en verduistering.

Het ging onder meer om diefstal van een receptenblok en valselijk opmaken van machtigingsformulieren en recepten. Voor de zes maanden onvoorwaardelijk geldt een proeftijd van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zes jaar cel tegen Jansen Steur, zijn advocaat wilde vrijspraak. Beide partijen waren in hoger beroep gegaan. Bij de behandeling daarvan was de ex-arts niet aanwezig, bij de uitspraak wel.
Drie jaar

De ex-neuroloog werd in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank in Almelo achtte wel bewezen dat de voormalig arts van het Medisch Spectrum Twente opzettelijk verkeerde diagnoses had gesteld, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten.

Daarbij woog de zelfdoding van een patiënte zwaar mee in de straf. De vrouw pleegde in 2000 zelfmoord met een akelige dood door de spierziekte ALS in het vooruitzicht.

Het gerechtshof in Arnhem stelt nu echter dat er geen bewijs is voor opzet. De schuldvraag is inmiddels verjaard, omdat de medische missers dateren van eind jaren 90.
Voorwaardelijke celstraf in hoger beroep voor ex-neuroloog

Fouten

Jansen Steur stelde onterecht diagnoses zoals alzheimer of ALS bij patiënten, die daardoor psychisch en fysiek verslechterden. Patiënten kregen ook verkeerde medicijnen en behandeling.

De voormalig neuroloog had tijdens de rechtszaak al toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Maar hij ontkent met klem dat hij die medische missers opzettelijk heeft gemaakt.

Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de arts bijstond, laat in een eerste reactie weten “teleurgesteld” te zijn. “Het OM heeft jarenlang stilgezeten en het ziekenhuis van Jansen Steur heeft geprobeerd deze zaak destijds in de doofpot te stoppen. Dat gedrag is nu klaarblijkelijk beloond.”
Hersenletsel

Tijdens het hoger beroep verklaarden diverse deskundigen dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is, waarschijnlijk door zijn eerdere drank- en drugsverslaving. Ook vertoont de ex-neuroloog volgens de deskundigen narcistisch gedrag.

Dat hij hersenletsel heeft opgelopen door een ernstig auto-ongeluk in 1990, is niet waarschijnlijk maar tegelijkertijd niet definitief uit te sluiten. Het OM sloot zich aan bij de verminderde toerekeningsvatbaarheid. Mede door deze toestand viel de eis volgens het OM lager uit.
Ontslagen

Jansen Steur werkte bij Medisch Spectrum Twente, waar hij in 2004 werd ontslagen. Hij gleed af toen hij na een auto-ongeluk in 1990 aan medicijnen verslaafd raakte.

Zijn spreekkamer was een rommeltje en hij hield patiëntendossiers niet goed bij. Diverse deskundigen hebben verklaard dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar is.

De zaak tegen de ex-neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.
Door: NU.nl/ANP