Aan Peter Faber: een open hartoperatie is riskant

Beste Peter,
Misschien heeft de journalist van nu.nl overdreven en misschien ben je echt zo “stoer”.
Ik wil je echter op je hart drukken om je bewust te zijn van de risico’s van deze operatie.
Weet svp dat alle operaties riskant zijn en dat de meeste mensen niet weten en niet kunnen weten hoe deskundig hun arts is. Ook jij weet dat waarschijnlijk niet.
Heb je aan je arts gevraagd hoe vaak hij deze operatie gedaan heeft, hoe vaak het goed is gegaan en hoe vaak het fout is gegaan? Heb je  aan je huisarts gevraagd of hij zijn echtgenote door deze arts zou laten opereren? Of dat hij iemand anders zou aanraden?
Misschien heb je vrienden die arts zijn en kunnen zij jou een werkelijk deskundige en betrouwbare arts aanraden.
Ik adviseer je ook om zo min mogelijk alleen te zijn in het ziekenhuis en zo permanent mogelijk een famlielid of goede, sterke, betrouwbare vriend/vriendin bij je te hebben.
Let goed op de 3e of 4e dag na de operatie, want dan openbaren zich ontstekingen.
Let goed op je bloeddruk, pols, en of je nieren goed functioneren.
Machtig ook iemand om een kopie van je medisch en verpleegkundig dossier van het ziekenhuis en van je huisarts te ontvangen, wanneer jij niet in staat bent om je eigen belangen te behartigen.
Er worden meer medische fouten gemaakt dan officieel bekend wordt gemaakt. Per dag overlijden in Nederland circa 20 mensen door medische fouten in ziekenhuizen en worden per dag circa 20 mensen ziek of invalide door medische fouten in ziekenhuizen in Nederland. Dit zijn cijfers van de Europese Unie uit 2008.
En….na de medische fout krijg je als slachtoffer of nabestaanden nauwelijks informatie of hulp, omdat artsen hun fouten meestal verzwijgen.  Dan is niemand aansprakelijk.
Vele slachtoffers en nabestaanden hebben helaas deze ervaring en dit wens ik niemand toe.
Ik hoop dat je geopereerd zult worden door een deskundige betrouwbare arts en wens je een voorspoedig herstel toe,
Sophie Hankes, SIN-NL
——————-

Peter Faber niet bang voor openhartoperatie

De 74-jarige acteur ging naar een dokter, nadat hij een half uur lang niet meer kon praten.

“Ik rookte nogal veel en ik dronk dagelijks wel anderhalve fles wijn, vaak twee”, vertelt hij in de Volkskrant. “Op een dag kwam ik thuis en moest ik een telefoontje plegen. Ik hoor mezelf zeggen: ‘Amewhaameemezamessijn.'”

Hij bleek geopereerd te moeten worden. “Die operatie klinkt gruwelijk: ze zagen je borstbeen open en leggen je hart stil met apparaten.” De acteur wil het “openhartavontuur” alleen beleven. Hij wil geen bezoek van zijn vrouw en niemand mag hem wegbrengen of ophalen, omdat hij geen bezorgdheid om zich heen wil. “Ik wil in mijn eentje genieten.”

Met roken en drinken is hij nagenoeg gestopt. De acteur moet over twee weken onder het mes.