Woonzorgcentrum De Venser legt bezoekverbod op aan familie bejaarde vrouw

 Bezoekverbod voor familie bejaarde
 AMSTERDAM – De tranen staan mevrouw Guilamme in de ogen. Ze heeft een verbod gekregen van woonzorgcentrum De Venser in Zuidoost om haar 87-jarige moeder te bezoeken. „Ik zie haar alleen nog onder begeleiding. Mijn moeder kwijnt weg op deze manier.”

Een bejaarde vrouw in Amstelring woonzorgcentrum De Venser mag haar kind niet meer zien, omdat die een lokaalverbod opgelegd heeft gekregen.

Mevrouw Guilamme voelt behoefte de situatie rond haar hoogbejaarde moeder openbaar te maken, maar is bezorgd dat Amstelring, waar het verzorgingstehuis onder valt, het niet in dank afneemt. „Terwijl ik alleen maar goede bedoelingen heb. Voor mijn moeder én de de andere bewoners. De situatie moet verbeteren.”

Haar moeder is door de tussenkomst van een curator in De Venser terechtgekomen. „Wij willen niets liever dan zelf voor haar zorgen. Ze mag vandaag nog bij mij in huis”, legt Guilamme uit. „Toen mijn moeder anderhalf jaar geleden in De Venser kwam, bezochten ik en mijn zussen haar trouw iedere dag, we kookten voor haar en we maakten er zelfs schoon.”

Dochter Guilamme maakte van haar hart geen moordkuil bij het zien van fouten of vergissingen van het personeel…

Ze maakte alleen van haar hart geen moordkuil bij het zien van fouten of vergissingen van het personeel. Als zij begin 2017 overgaat tot het indienen van verschillende klachten wordt de sfeer grimmig. „Mijn moeder kreeg geen eten, haar medicatie werd niet goed toegediend en ze werd nota bene als terminaal patiënt behandeld door De Venser, terwijl ze gewoon ziek was.”

Er waren meer ’rare zaken’. Mevrouw Guilamme emotioneel: „Mijn moeder had een rolstoel met mankementen. In plaats van die te laten maken, werd door De Venser een nieuwe rolstoel besteld. Niks nieuw. Dat ding hangt aan elkaar van oude onderdelen en geeft m’n moeder doorzitplekken. Maar hij staat wel als nieuw op de nota.”

De mondige mevrouw kreeg via een aangetekende brief te verstaan dat zij een half jaar niet meer welkom was. Zij zou volgens De Venser intimiderend zijn geweest naar twee stagiaires en op de kamer van haar moeder zijn geweest buiten bezoektijden. „Maar toen was mijn moeder heel erg ziek”, zegt Guilamme, die een goede advocaat zoekt om haar zaken te behartigen. Ze vreest namelijk voor haar moeders leven. „Ik mag haar alleen twee keer per week een uurtje onder begeleiding van mijn dochter zien. Maar ze wordt steeds slechter. Mijn moeder is onvervangbaar. Ik wil dat zij een fijne oude dag heeft, maar op deze manier gaat dat niet gebeuren.”

Amstelring legde met 1750 ouderen in verschillende verpleeghuizen in de afgelopen vijf jaar slechts een keer eerder een lokaalverbod op aan een direct familielid. „Dit is voor ons ook uitzonderlijk”, stelt het in een verklaring. „Wij vonden dat wij de veiligheid van medewerkers en het welzijn van kwetsbare bewoners niet langer konden garanderen. Toen is besloten tot een lokaalverbod.”
De Partij van de Ouderen gaat vragen over het voorval stellen.