VUmc schikt voor ruim 2,3 ton na gesjoemel

Het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam schikt voor ruim 2,3 ton euro met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege het indienen van onrechtmatige declaraties. Dat gebeurde op de afdeling kindergeneeskunde in de jaren 2010 en 2011. Het ziekenhuis moet een boete betalen van ruim 116.000 euro en daarbovenop eenzelfde bedrag dat het OM ziet als onterecht verdiend voordeel.

Het OM vindt de strafbare feiten bewezen en noemt de aangeboden transactie passend. In de onderzochte periode heeft het ziekenhuis bij zeker zes patiënten een hoger tarief bij de zorgverzekeraar in rekening gebracht dan bij de uitgevoerde behandeling hoorde. Vastgesteld is dat dagverpleging werd gedeclareerd voor patiëntjes die via de spoedeisende hulp naar de afdeling kindergeneeskunde waren doorgestuurd. Dat was onterecht, bleek uit onderzoek van deze dossiers.

De fiscale opsporingsdienst FIOD begon eind 2014 met het onderzoek. Aanleiding hiervoor was een melding van de Nederlandse Zorgautoriteit over mogelijk onjuiste declaraties die werden ingediend bij zorgverzekeraars.

Doorzoeking

De FIOD legde eind 2016 bij een doorzoeking van het ziekenhuis beslag op meer patiëntendossiers en e-mailverkeer. De FIOD en het OM hadden deze informatie ook in het onderzoek willen betrekken. Maar deze wens strandde bij de rechter, nadat de artsen en het ziekenhuis hiertegen in verzet waren gekomen vanwege het medisch beroepsgeheim.

Het OM heeft geen aanwijzingen dat binnen het ziekenhuis bewust werd aangestuurd op de onrechtmatige declaraties. Ook zou niemand er persoonlijk voordeel van hebben gehad. Het ziekenhuis heeft de fouten erkend en heeft verbeteringen moeten doorvoeren. (ANP)
————————–

VUmc betaalt 232.434 euro voor onrechtmatige declaraties

3 juli 2018 – Functioneel Parket www.om.nl

De afdeling kindergeneeskunde van (de Stichting) VU medisch centrum in Amsterdam (Hierna: VUmc) betaalt een transactie in de vorm van een boete van 116.217 euro voor onrechtmatige declaraties op de afdeling kindergeneeskunde. Het volgens het OM onterecht verdiende vermogen van nog eens 116.217 euro wordt afgenomen. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie (OM) als voorwaarde voor de transactie gesteld dat het ziekenhuis de compliance op orde brengt om onrechtmatige declaraties in de toekomst te voorkomen.

Het OM ziet de aangeboden transactie als passend voor de bewezen strafbare feiten. Voor de onderzochte periode van 2010 tot en met 2011 heeft het ziekenhuis bij zeker zes patiënten een behandeling met een hogere vergoeding gedeclareerd dan in werkelijkheid werd uitgevoerd.