Verslaggever Zembla toegang tot UMCU geweigerd en aangehouden

Verslaggever Zembla toegang tot UMC geweigerd en aangehouden

Adrienne Cullen geeft lezing bij UMCAdrienne Cullen geeft lezing bij UMC – © Piroschka van de Wouw

Nieuws Een verslaggever van Zembla is de toegang geweigerd door de beveiliging van het UMC Utrecht. Ton van der Ham was daar om een symposium over transparantie na medische missers en de Adrienne Cullen-lezing bij te wonen. Hij is aangehouden voor huisvredebreuk.

ZEMBLA @ZEMBLA
 UMC Utrecht weigert ZEMBLA-journalist Ton van der Ham toegang bij lezing over openheid medische fouten. @UmcUtrecht

De Ierse Adrienne Cullen is ten dode opgeschreven als gevolg van een ernstige medische fout in het UMC Utrecht. Vandaag houdt ze een lezing, samen met haar voormalige behandelend arts professor Huib van der Vaart en het hoofd verloskunde van het UMC Utrecht, professor Arie Franx.

Het symposium is open voor mensen van buiten het UMC Utrecht en ook voor de media. Maar camera’s zijn niet welkom bij het symposium zelf. “Niet iedereen wil zichzelf terugzien in het NOS Journaal”, zegt een woordvoerder van het UMC Utrecht daarover.

Volgens Rinke van den Brink van de NOS is Van der Ham inmiddels afgevoerd in een politieauto.

Rinke van den Brink

@RinkeNOSZembla-collega ‘aangehouden’ door beveiligers UMC Utrecht. Zit vast in kamertje. Heeft vlg UMCU afspraken geschonden. Vlg collega wachtte hij op beloofd interview met slachtoffer medische fout Adrienne Cullen. Bij symposium over openheid na medische fouten.

Rinke van den Brink

@RinkeNOS

2/2 @Zembla collega Ton van der Ham intussen formeel aangehouden bij UMC Utrecht en afgevoerd in politieauto. Allemaal bij symposium waar camera’s geweerd werden hoewel Adrienne Cullen, het slachtoffer van de medische fout waar het over ging, ze er juist bij wilde hebben

Van der Ham zegt dat hij geen afspraken heeft geschonden. Hij stond naar eigen zeggen met zijn cameraman te wachten om Adrienne Cullen na de lezing te interviewen en bereidde zich voor op dat gesprek.

Cullen zegt teleurgesteld te zijn dat het UMC Utrecht nu terug lijkt te deinzen voor de grote belangstelling waarop de lezing kan rekenen. Meer bij de NOS
————-

bron: nrc.nl

  • Floor Bouma

Journalist Ton van der Ham opgepakt in UMC Utrecht

Volgens een woordvoerder van het UMC Utrecht filmde Van der Ham op plekken waar dit niet mocht. Zembla-collega Norbert Reintjens ontkent dit.

Van der Ham werd opgepakt tijdens een lezing over medische fouten die het UMC heeft begaan. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Zembla-journalist Ton van der Ham is vrijdagmiddag opgepakt na een lezing in het UMC Utrecht. De politie heeft hem aangehouden op verdenking van huisvredebreuk, bevestigt zij. Vrijdagavond kwam hij weer vrij, zegt Zembla tegen NRC.

Volgens een woordvoerder van het UMC heeft Van der Ham tegen afspraken in gefilmd in het ziekenhuis en stelde hij zich verbaal agressief op. Volgens Van der Hams collega Norbert Reintjens, die ook aanwezig was in het UMC, had de journalist toestemming en is hij hardhandig het ziekenhuis uitgewerkt.

Filmen in het ziekenhuis

Van der Ham was in het Utrechtse ziekenhuis om een lezing bij te wonen van de Ierse Adrienne Cullen, het slachtoffer van een ernstige medische fout van het UMC. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was van tevoren afgesproken dat Van der Ham niet in de zaal mocht filmen. Toen hij toch met een camera aankwam, werd hem de toegang tot de zaal ontzegd. Ook zonder filmtoestel mocht hij niet naar binnen.

Hierna werd Van der Ham de optie geboden in de gang te wachten tot het einde van de lezing. Als Cullen naar buiten kwam, mocht hij haar interviewen – op beeld. In de uren die volgden ontstond een conflict met de beveiliging van het ziekenhuis, waarvan twee lezingen zijn.

In 2011 bleek uit een onderzoek dat Cullen kwaadaardige cellen had in het weefsel uit haar baarmoederhals. Deze alarmerende labuitslag werd over het hoofd gezien en pas twee jaar later ontdekt, toen bleek ze al ongeneeslijk ziek. ‘Ik sterf aan medische nalatigheid.’

Patiënten op beeld

Volgens de woordvoerder van het UMC filmde Van der Ham de gangen van het ziekenhuis, waarbij ook patiënten in beeld kwamen. Ook zou de journalist mensen hebben ondervraagd. Dit is volgens het ziekenhuis een schending van de huisregels, patiënten mogen niet zomaar gefilmd worden.

Zembla-journalist Norbert Reintjens meent daarentegen dat Van der Ham toestemming had om beelden te maken op de plek waar hij stond, volgens de journalist de plaats waar Cullen de zaal zou verlaten. Reintjens zegt dat het mogelijk is dat er omstanders op beeld kwamen – “maar dat zenden we natuurlijk niet uit”. Volgens Reintjens werd zijn collega door de beveiliging zonder reden hardhandig aangepakt. Zijn arm zou onder meer op zijn rug zijn gedraaid.

Reintjens meent bovendien dat Van der Ham de toegang tot de zaal van de lezing werd ontzegd vanwege “slechte ervaringen met Zembla”. Dit zou een woordvoerder hebben gezegd, zonder toe te lichten om welke ervaringen het gaat. De persvoorlichter met wie NRC sprak, ontkent dit. Volgens hem was Van der Ham verbaal agressief en mocht hij daarom de zaal niet betreden.

Zembla betrokken bij lezing

Zembla was nauw betrokken bij het onderwerp van de lezing. Het onderzoeksprogramma onthulde in 2015 dat het UMC Utrecht te laat melding deed van de medische fout die Adrienne Cullen waarschijnlijk het leven gaat kosten. Haar werd vervolgens een zwijgcontract aangeboden, dat zij weigerde te ondertekenen. Volgens Reintjens vindt Cullen het “vervelend” dat Van der Ham niet aanwezig mocht zijn bij haar lezing.

Tijdens de lezing van vrijdag zou de Ierse samen met haar behandelend arts openheid bieden over de fouten die zijn gemaakt. Vanwege het delicate onderwerp, en op verzoek van de arts, mocht de inhoud van de lezing niet opgenomen of gefilmd worden. RTL en NOS, die wel in de zaal aanwezig mochten zijn, mochten alleen omgevingsbeelden schieten, aldus de woordvoerder van het UMC.