Verpleegkundigen Isala veroordeeld na dood patiënt

Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg heeft twee verpleegkundigen van de Isala Klinieken in Zwolle veroordeeld vanwege het onthouden van zorg aan een psychiatrisch patiënt. Een kreeg een berisping en een kreeg een waarschuwing.

 Dat meldt de Stentor op 4 maart 2016

Nalatig

De psychiatrisch patiënt was vrijwillig opgenomen en werd in de avond van 3 oktober 2012 naakt op de grond in zijn eigen urine gevonden. De verpleegkundige gaf hem opdracht zich aan te kleden. Bij overdracht aan de nachtdienst bleek dit nog niet gebeurd. Het tuchtcollege vindt de verpleegkundigen nalatig, omdat ze de man toen hadden moeten verzorgen en controleren.

Melding

Om twee uur ’s nachts bleek het heel slecht te gaan met de patiënt. Hij is overgebracht naar de spoedeisende hulp en is daar overleden. De verpleegkundige van de nachtdienst had na zijn overlijden een Melding Incidenten Patiëntenzorg moeten doen. Zij kreeg een berisping voor het nalaten daarvan en voor het onthouden van zorg.

De klachten tegen arts die bij het incident was betrokken, zijn ongegrond verklaard.

 ———————

Rechter: zusters Isala in Zwolle onthielden patiënt zorg

ZWOLLE – Twee verpleegkundigen van de Isala klinieken in Zwolle hebben een patiënt de nodige zorg onthouden toen deze naakt in zijn eigen urine gevonden werd. De man is overleden.

Dat oordeelde het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle vrijdag. De psychiatrisch patiënt was vrijwillig opgenomen en werd op 3 oktober 2012 om 21 uur naakt op de grond in zijn eigen urine gevonden.

Avondzuster
De man reageerde doorgaans goed op duidelijke opdrachten. Dus gaf de avondzuster hem opdracht zich te verschonen en aan te kleden. Toen ze om 23 uur de dienst overdroeg aan de nachtzuster, zat de man nog altijd naakt in zijn rolstoel op zijn kamer. De avondzuster had bij het overdragen van haar dienst samen met de nachtzuster de patiënt in bed moeten leggen en zijn psychische en lichamelijke gezondheid moeten onderzoeken. Door dit na te laten is ze volgens het college tekortgeschoten in de zorg. De avondzuster kreeg een waarschuwing.

Nachtzuster
De nachtzuster heeft de situatie vervolgens nog drie uur laten voortduren. Ze is vanaf de aanvang van haar dienst tot 2 uur, toen ze merkte dat het niet goed ging met de man, tekortgeschoten in de zorg, concludeert het tuchtcollege voor de zorg.
Ook had ze na zijn overlijden een Melding Incidenten Patiëntenzorg moeten doen, vergelijkbaar met een melding van een bedrijfsongeval. Er was immers een patiënt overleden. Zij kreeg een berisping opgelegd.

Arts
Klachten tegen de arts die betrokken was bij de opname zijn allemaal ongegrond. Zo werd hem verweten de medicatie gestaakt te hebben. Dit gebeurde echter alleen direct bij de opname om de man te kunnen observeren. De volgende dag is de medicatie weer opgestart, aldus het college.
www.destentor.nl door Michiel Satink 4 maart 2016

———-

ECLI:NL:TGZRZWO:2016:27 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle 238/2014 Klacht tegen verpleegkundige, werkzaam op een PAAZ-afdeling. De vader van klaagster heeft vijf uur lang ontbloot in zijn rolstoel doorgebracht. Hij werd hierop telkens aangesproken door de avondverpleegkundige (verweerster) en de nachtverpleegkundige maar zij hebben hem niet na verloop van tijd in bed geholpen en zijn toestand gecontroleerd. Later die dag is patiënt overleden.  Aangezien verweerster de eerste en de kortste periode verantwoordelijk is geweest, wordt haar een waarschuwing opgelegd. Datum uitspraak: 04-03-2016 Datum publicatie: 04-03-2016 ECLI: ECLI:NL:TGZRZWO:2016:27

ECLI:NL:TGZRZWO:2016:28 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle 239/2014  Klacht tegen verpleegkundige, werkzaam op een PAAZ-afdeling. De vader van klaagster heeft vijf uur lang ontbloot in zijn rolstoel doorgebracht. Hij werd hierop telkens aangesproken door de avond- en nachtverpleegkundige (verweerster) maar zij hebben hem niet na verloop van tijd in bed geholpen en zijn toestand gecontroleerd. Later die dag is patiënt overleden.  Aangezien verweerster de laatste en de langste periode verantwoordelijk is geweest, en heeft verzuimd een MIP-melding te doen, wordt haar een berisping opgelegd. Datum uitspraak: 04-03-2016 Datum publicatie: 04-03-2016 ECLI: ECLI:NL:TGZRZWO:2016:28