UMC Utrecht weer in opspraak na niet melden medische missers

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is opnieuw in opspraak. Bij implantatieoperaties voor dove kinderen zijn geen intakegesprekken gevoerd en drie mislukte schedeloperaties zijn niet gemeld bij de inspectie. Dit meldt onderzoeksprogramma Zembla in aanloop naar de uitzending hierover woensdagavond.

Negen dove kinderen tussen de 6 en 18 jaar zijn eind 2014 doorverwezen van het Erasmus MC naar het UMC Utrecht. Het Erasmus had geen budget meer om de kinderen zelf te opereren. Vijf van deze operaties mislukten en moesten uiteindelijk alsnog in Rotterdam worden uitgevoerd. De gevallen zijn door het Utrechtse ziekenhuis gemeld bij de inspectie.

Volgens de calamiteitencommissie van het UMC Utrecht hebben de chirurgen zichzelf te weinig tijd gegund om zich het dossier eigen te maken. De patiënten zijn enkele dagen voor de operatie naar Utrecht gebracht en na de operatie moesten zij direct terug naar Rotterdam. Ouders van de kinderen zeggen in Zembla dat er geen intakegesprek heeft plaatsgevonden. Ook zou de operatie zijn uitgevoerd door een minder ervaren arts dan vooraf werd gezegd.

Incidenten schedeloperaties niet gemeld

Het UMC Utrecht voerde schedeloperaties uit terwijl alleen Rotterdam en Nijmegen deze operaties mogen doen volgens de landelijke richtlijnen.

De verantwoordelijke KNO-afdeling stond destijds onder leiding van professor Grolman. Hij is weggestuurd nadat Zembla in november meldde dat de afdeling twee dodelijke incidenten heeft verzwegen voor de Gezondheidsinspectie.

Uit de Zembla-uitzending van woensdagavond blijkt opnieuw dat incidenten zijn verzwegen. Het gaat om drie niet goed verlopen schedeloperaties bij zeer jonge kinderen die hadden moeten worden gemeld bij de Gezondheidsinspectie. Deze operaties mogen volgens landelijke richtlijnen alleen door het Rotterdam MC en Nijmeegse Radboudumc worden uitgevoerd. Toch voerde het Utrechtse ziekenhuis de operaties uit. In juni 2015 dwong de Gezondheidsinspectie alsnog af dat Utrecht met deze operaties stopte.

UMC Utrecht erkent de fouten

UMC Utrecht wilde niet reageren in de uitzending, maar plaatste woensdag wel een verklaring op haar website. Ze erkent dat er fouten zijn gemaakt en betreurt die. Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuur: ‘Elke fout die wij daarbij maken is er één te veel. Voor patiënten is het vaak zwaar en verdrietig. Wij vinden dat verschrikkelijk en doen alles om fouten te voorkomen.’

Het UMC schrijft in de verklaring dat ze de implantatieoperaties uitgebreid heeft onderzocht en het rapport naar de inspectie heeft gestuurd. Ook zijn er maatregelen getroffen naar aanleiding van de incidenten van vorig jaar. ‘De kwaliteitscontrole is verbeterd, het is voor medewerkers nu makkelijker om mogelijke misstanden te melden. De calamiteitencommissie is versterkt en de richtlijnen wanneer een incident bij de IGZ moet worden gemeld, zijn duidelijker.’

Verscherpt toezicht

Dit is het zoveelste bewijst dat een systeem met maximale vergoedingen per ziekenhuis niet werkt.

Patiëntenfederatie NPCF

Patiëntenfederatie NPCF eist dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. ‘Verschrikkelijk. Dit had nooit mogen gebeuren. Een patiënt die planbare zorg krijgt, moet altijd vooraf zijn gezien door de dokter die hem of haar opereert’, zegt Dianda Veldman, directeur van NPCF.

Volgens haar is dit het zoveelste bewijs dat het systeem met maximale vergoedingen per ziekenhuis niet werkt. ‘Het geld voor de zorg moet de patiënt volgen. Het moet niet zo zijn dat de patiënt naar een ander ziekenhuis moet omdat in het eigen ziekenhuis het plafond van een behandeling is bereikt’, stelt Veldman.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange wil dat het UMC Utrecht onder verscherpt toezicht wordt geplaatst en wordt doorgelicht door de inspectie.