Tuchtcollege berispt voormalig topchirurg ZGT Serdjan Rakic

Lees: SIN-NL doofpotdossier Rakic

—–

Tuchtcollege berispt voormalig topchirurg ZGT

Het medisch tuchtcollege heeft voormalig chirurg Serdjan Rakic (65) van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) berispt voor een fout verlopen galblaasoperatie. Van vermeende medische fouten bij twee andere patiënten sprak het college hem vrij, zo meldt dagblad Tubantia.

De tuchtzaak tegen Rakic was nu door de IGZ aangespannen. Het ging om drie buikoperaties in 2014 die slecht afliepen. Twee van de drie patiënten overleden, beiden drie dagen na de ingreep. De inspectie vindt dat Rakic’ operatievaardigheden ‘niet voldoen aan wat redelijkerwijs van een chirurg mag worden verwacht’. Het tuchtcollege in Amsterdam ging in dit oordeel echter niet mee.

Rakic werkt niet meer in het ZGT en heeft bij het college verklaard ook niet meer als chirurg aan het werk te gaan. De arts werkte sinds 1995 in het ZGT. Hij genoot volgens Tubantia groot aanzien, met name op het vlak van gecompliceerde slokdarm- en buikoperaties. Sinds 2010 kwamen er klachten van patiënten.

Zelf erkende Rakic bij het tuchtcollege zijn fout. Hij typeerde zichzelf als een spookrijder die niet doorheeft dat hij de verkeerde weg volgt, aldus Tubantia.


tubantia.nl

Serdjan Rakic

Serdjan Rakic © ZGT

Voormalig topchirurg ZGT sluit carrière af met berisping

ALMELO/AMSTERDAM – Het medisch tuchtcollege heeft voormalig ZGT-chirurg Serdjan Rakic (65) berispt voor een fout verlopen galblaasoperatie, maar verwerpt het oordeel van de inspectie dat hij niet meer voor zijn vak geschikt zou zijn.

 

Serdjan Rakic is volgens het medisch tuchtcollege in Amsterdam niet de ‘risicovolle operateur’ waarvoor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hem houdt. Een berisping is de op een na lichtste maatregel die het college kan opleggen. Die kreeg de voormalige topchirurg van ZGT voor een fout verlopen galblaasoperatie. Van vermeende medische fouten bij twee andere patiënten sprak het college hem vrij.

Gevolgen

De berisping heeft feitelijk weinig gevolgen. Rakic werkt niet meer in het ZGT en heeft bij het college verklaard ook niet meer als chirurg aan het werk te gaan. Rakic meldde zich in 2014 ziek vanwege de commotie rond de drie omstreden operaties. Na een jaar ziekte werd in 2015 zijn contract met ZGT ontbonden. De arts werkte daar sinds 1995. Hij genoot groot aanzien, met name op het vlak van gecompliceerde slokdarm- en buikoperaties. Sinds 2010 werd hij echter achtervolgd door een reeks klachten van patiënten.

IGZ

De tuchtzaak tegen Rakic was nu ook door de IGZ aangespannen. Het ging om drie buikoperaties in 2014 met een slechte afloop. De eerste patiënte overleefde die, maar heeft een lange revalidatie moeten ondergaan. De twee andere patiënten overleden, beiden drie dagen na de ingreep van Rakic.

De IGZ meent dat zijn operatievaardigheden ‘niet voldoen aan wat redelijkerwijs van een chirurg mag worden verwacht’. Het harde oordeel werd gebaseerd op video-opnames van de drie operaties. Deskundigen, die de beelden bekeken, spraken van ‘ruw en minder secuur werken’ en van ‘een slechte techniek’.

Galblaasoperatie

Het tuchtcollege verwerpt zoals gesteld de klacht dat Rakic ‘onvoldoende operatievaardigheden’ heeft. Zeker bij zijn handelen bij de twee overleden patiënten.

Rakic krijgt de berisping wel voor een galblaasoperatie, die helemaal verkeerd werd uitgevoerd. Hij had de galweg helemaal doorgesneden, zonder dat zelf te zien. Gal liep zo de buikholte in, wat fataal kan zijn. Bij het tuchtcollege erkende Rakic zijn fout. Hij typeerde zichzelf toen als een spookrijder die niet doorheeft dat hij de verkeerde weg volgt.

Delen:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone