Slachtofferhulp Nederland helpt meer mensen, maar geen slachtoffers medische fouten

VU-rapport-2013-Opvang en schadeafwikkeling medisch handelen

Commentaar SIN-NL
Zo ver gaat het old-boys network.
SInds 2009 werd duidelijk dat Slachtofferhulp Nederland geen hulp verstrekt aan slachtoffers van medische fouten.
In 2009 weigerde Slachtofferhulp Nederland de publicatie van een rapport van criminoloog/victomoloog Jan van Dijk Universiteit van Tilburg, waarin hij oa de noodsituatie van slachtoffers van medische fouten beschreef door het gebrek aan eerlijke info en herstelbehandeling.
Alleen omdat SIN-NL erin in slaagde Eenvandaag en Trouw te laten publiceren over het rapport, zwichtte Slachtofferhulp Nederland en publiceerde het rapport alsnog sterk verlaat, nov. 2009.
Bij onderzoek bleek dat verschillende bestuursleden van Slachtofferhulp Nederland nauwe banden hadden met de medische sector, oa bestuurslidmaatschap van ziekenhuizen…….
Ondanks, of mede dankzij,  het VU-rapport-2013-Opvang en schadeafwikkeling medisch handelen en een symposium in 2013 door prominente wetenschappers, vriendjes van Fonds Slachtofferhulp Nederland, is er niets veranderd voor slachtoffers van medische fouten.
SIN-NL moet het blijven herhalen:
artsen hebben een ethische, professionele en wettelijke zorgplicht naar al hun patienten en met name naar slachtoffers van medische fouten.
Ook Slachtofferhulp Nederland heeft een ethische, professionele en wettelijke zorgplicht naar slachtoffers van medische fouten!!!
Lees :

Toespraak_symposium_Harry_Crielaars_medische_incidenten 9 april 2013

-sin-nl.org 9 april 2013 Slachtofferhulp Nederland over hulp aan slachtoffers medische fouten

-sin-nl.org 9 april 2013 Symposium VU opvang en schadeafwikkeling medisch handelen

Trouw 26 nov. 2009 Hulp aan slachtoffers medische fouten hard nodig

 • Rapport Leemten in de slachtofferhulpverlening door Prof. van Dijk, criminoloog-victomoloog Universiteit van Tilburg 2009
 • Uittreksel “Leemten in de slachtofferhulpverlening” 
 • ———————–
  Slachtofferhulp Nederland helpt meer mensen

  Slachtofferhulp Nederland heeft afgelopen jaar 182.000 slachtoffers geholpen. Dat zijn er 25.000 meer dan in 2014. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van de organisatie.

  De organisatie staat mensen bij die slachtoffer zijn geworden van misdrijven, verkeersongelukken, calamiteiten of vermissing. In 2015 ontving Slachtofferhulp Nederland via de politie en op initiatief van slachtoffers zelf de gegevens van ruim 237 duizend slachtoffers, nabestaanden, getuigen en betrokkenen. Het lukte Slachtofferhulp Nederland om met ruim 182 duizend van deze mensen in contact te komen, een stijging van 16 procent ten opzichte van 2014. 62 Procent van de benaderde slachtoffers had voldoende aan eenmalig contact of advies, 38 procent had behoefte aan vervolghulp.

  Slachtofferhulp Nederland kon met ruim 55 duizend slachtoffers geen contact krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die bij verscheidene belpogingen de telefoon niet opnamen of mensen van wie de organisatie geen contactgegevens als telefoonnummers of mailadressen had. Als het niet lukt om op deze manieren contact te krijgen, ontvangen slachtoffers een brief met een hulpaanbod. Daarop wordt volgens Slachtofferhulp weinig gereageerd.

  De komende drie jaar hoopt de organisatie nog veel meer slachtoffers te kunnen bereiken. Dat moet voornamelijk gebeuren door de dienstverlening online te verbeteren. Zo verwacht zij via chat of Skype bijvoorbeeld jongeren beter te kunnen bereiken. Ook wordt er gewerkt aan een app om het stressniveau van slachtoffers te kunnen meten. (ANP)