Schippers raadt opname van gesprek met arts aan

Commentaar SIN-NL
Het is zelfs niet nodig om toestemming hiervoor te vragen, heeft de artsenorganisatie KNMG kenbaar gemaakt , zie bericht van de  NOS hieronder. Verder is het zeer raadzaam om altijd na afloop van een consult direct een kopie van alle uitslagen van onderzoeken alsmede een kopie van het verslag van het consult te vragen en mee te nemen. U hebt recht hierop evenals op een kopie van Uw volledig medisch dossier, conform de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst.
——————-

Minister Schippers van Volksgezondheid beveelt aan opnames te maken, bijvoorbeeld met een smartphone, van het gesprek met een arts. Het mag en het is verstandig.

 Veel mensen vergeten informatie uit het gesprek met een arts. Daarom is het handig als ze dat thuis nog eens kunnen afluisteren.

De opname mag alleen door de patiënt zelf worden gebruikt en niet verder worden verspreid. En het is volgens de minister natuurlijk wel zo netjes om de dokter te vragen of je het onderhoud mag registreren, al is dat niet verplicht.

Wil de arts de opname dan echt niet, dan moet hij alle informatie op schrift meegeven als de patiënt dat wil.

Welkom

Artsenfederatie KNMG laat aan NU.nl weten al langer met leden hierover gesproken te hebben. “Wat ons betreft is het welkom om open en bloot te doen.”

De vereniging raadt patiënten echter wel aan om niet het volledige gesprek op te nemen, maar pas de samenvatting van de arts. “Dan kan de patiënt tijdens het gesprek vragen stellen en later aan de arts vragen om te herhalen wat is afgesproken en dat opnemen.”

“Zo voorkom je dat een patiënt er thuis achterkomt dat hij of zij te weinig vragen heeft gesteld omdat hij te druk was met letten op de opname.”

 

Sociale media

Angst dat de gesprekken via sociale media worden gedeeld, heeft KNMG niet. “Het zijn vooral gesprekken waarin behandelingsmogelijkheden en behandelmethoden worden besproken. Ik kan mij niet voorstellen dat daarin schadelijke dingen worden gezegd. Bovendien is dit voor buitenstanders niet zo interessant om naar te luisteren.”

—————

bron: NOS.nl 10 maart 2016

Patiënten en artsen vinden het een goed idee als patiënten die dat willen het gesprek met hun arts opnemen. Zowel de Patiëntenfederatie als de artsenvereniging KNMG reageert positief op het plan van minister Schippers.

Minister Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een opname van het gesprek patiënten kan helpen hun gedachten op een rij te zetten en beslissingen te nemen. Patiënten vergeten volgens haar vaak een groot deel van de informatie die een arts in het gesprek geeft.

Beide partijen wijzen op het belang om de opnames niet stiekem te maken. Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie: “Dat is wel zo netjes. En het is ook beter voor de verstandhouding.”

Niet verboden

Een gesprek opnemen zonder de arts in te lichten is niet verboden, zegt de KNMG, maar het kan de relatie wel onder druk zetten. De KNMG ziet dat vooral gebeuren bij verzekerings- en bedrijfsartsen en in de jeugdzorg. “In die situaties is er een grotere kan op onenigheid tussen de arts en de patiënten. Het zijn artsen die de patiënt niet zelf uitkiest.”

De Patiëntenfederatie is blij dat de minister deze stap zet. “Maar het belangrijkste is natuurlijk dat arts en patiënt samen beslissen wat er kan en moet gebeuren.” Veldman adviseert daarbij gebruik te maken van drie standaardvragen: wat zijn mijn mogelijkheden, wat zijn de voor- en nadelen en wat betekent dat in mijn situatie.