Rechter tikt NZa op de vingers wegens publicatie fouten zorgverzekeraars

Commentaar SIN-NL
Een zeer ongeloofwaardige uitspraak.
Het TNS NIPO rapport niet beschikbaar? De NZa publiceert het rapport op haar website en SIN-NL stelt het U hierbij beschikbaar:
NZa_Kwaliteitsonderzoek_telefonische_informatieverstrekking_zorgverzekeraars
——————-
Rechter tikt NZa op de vingers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is teruggefloten door de rechter. De waakhond had zorgverzekeraars vorige maand opgedragen om klanten beter te informeren. De bedrijven stapten daarop naar de rechter. Die heeft vrijdag geconcludeerd dat de NZa niet kan bewijzen dat er een probleem is.

 De NZa had onderzoeksbureau TNS Nipo 1500 telefoontjes laten plegen naar de zorgverzekeraars. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen die alle zorgverzekeraars regelmatig krijgen. Bij de grote verzekeraars scoorde Achmea het slechtst. Driekwart van de antwoorden was juist. Ook VGZ, Menzis, CZ en ASR deden het slecht. De NZa gaf de verzekeraars de opdracht om het aantal foute antwoorden terug te brengen tot hooguit 10 procent.

De rechter heeft het onderzoek in de prullenmand gegooid. De NZa, de verzekeraars en de rechter hebben het onderzoek van TNS Nipo niet, dus de vragen en de antwoorden zijn niet te controleren. (ANP)