Rechter: Bravisziekenhuis in Roosendaal mag verloskundige weren

Rechter: Bravis mag verloskundige weren

Een poging van een hoogzwangere vrouw om via de rechter begeleiding van haar eigen verloskundige bij de aanstaande bevalling af te dwingen, is mislukt. De rechter in Breda bepaalde vrijdag dat ziekenhuis Bravis in Roosendaal niet aan de wens van de vrouw tegemoet hoeft te komen en de verloskundige geen toegang tot het ziekenhuis hoeft te verschaffen.

De vrouw uit Middelburg bevalt binnenkort van haar tweede kind. Vanwege slechte ervaringen bij de geboorte van haar eerste kind wil ze haar eigen verloskundige bij de bevalling in het ziekenhuis. Met hulp van een aantal vrouwenorganisaties spande ze een kort geding aan tegen het ziekenhuis. De vrouw zegt te strijden voor een groeiende groep vrouwen die zelf wil beslissen op welke manier ze hun kind op de wereld willen zetten.

Risicopatiënt

Het ziekenhuis ging om medische redenen niet akkoord met haar wens. Onder andere omdat haar eerste kind is geboren na een keizersnede is ze een risicopatiënt. Een bevalling onder leiding van de verloskundige is onverantwoord en zal in het ziekenhuis moeten worden begeleid door een gynaecoloog, aldus Bravis.

Het ziekenhuis meent dat de situatie van de vrouw wordt misbruikt voor een proefproces over de keuzevrijheid van vrouwen bij hun bevalling.

De motivering van de rechter is nog niet bekend. De volledige uitspraak volgt over twee weken, aldus een rechtbankwoordvoerder. (ANP)


Bravis ziekenhuis mag verloskundige weren

Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal mag zwangere vrouwen weigeren hun eigen verloskundige mee te nemen voor de begeleiding van hun bevalling. Dat heeft de rechter in Breda vrijdag bepaald. De zaak was aangespannen door een hoogzwangere vrouw die haar eigen verloskundige mee wilde nemen.

Bravis hoeft de verloskundige van de vrouw door de uitspraak geen toegang te verschaffen tot het ziekenhuis. De vrouw wilde haar verloskundige er graag bij hebben, omdat ze bij de bevalling van haar eerste kind naar eigen zeggen slechte ervaringen opdeed. Omdat het ziekenhuis dit weigerde, spande ze samen met een aantal vrouwenrechtenorganisaties een kort geding aan tegen Bravis.

Redenering van Bravis

Het ziekenhuis liet weten dat de redenen voor de weigering medisch zijn. De vrouw is volgens Bravis een risicopatiënt, omdat haar eerste kind is geboren na een keizersnede. Daarom zou het volgens het ziekenhuis onverantwoord zijn om de bevalling te laten begeleiden door een verloskundige en moet er een gynaecoloog bij aanwezig zijn. Bovendien maakt Bravis deel uit van een integraal geboortezorgnetwerk waar de verloskundige van de vrouw niet op is aangesloten.

Reacties op beslissing rechter

Vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann reageert geschokt op de beslissing van de rechter, net als de Geboortebeweging. De uitspraak zet het recht op zelfbeschikking van zwangeren volgens hen op onacceptabele wijze onder druk en geeft ziekenhuizen de absolute macht. De organisaties overwegen een hoger beroep.