Radar – Petitie: Ziekenhuis moet hersteloperatie betalen

Commentaar SIN-NL

SIN-NL pleit al sinds 2006 voor invoering van vertel en herstel. Dat wil zeggen dat artsen verplicht zijn om de schade van een medische fout te herstellen door herstelzorg en uiteraard zelf de kosten hiervoor moeten dragen. Op 1 januari 2016 is de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen zorg (WKKGZ) ingevoerd. Het principe van vertel en herstel is verwoord in artikel 10 lid 3 van de WKKGZ.


Op 21-3-2016 besteedde Radar aandacht aan liesbreukmatjes die tot grote pijnklachten leidden. Bij de heren uit de uitzending verminderde de pijn pas nadat het implantaat weer verwijderd was. Nu is er een petitie.

Ga naar de aflevering van Radar

Ga naar de aflevering van Radar

Vanavond is Pim Sonnenberg te gast. Ook hij heeft een liesbreukmatje geplaatst gekregen en leeft al lang met pijnklachten. Hij is een petitie begonnen om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen zelf de hersteloperaties moeten betalen na het inbrengen van een implantaat.

Direct naar de petitie

‘Ziekenhuizen moeten hersteloperaties van implantaten gaan betalen. Veel artsen brengen routinematig implantaten in bij patiënten (bijvoorbeeld polypropylene matjes die met het lichaam vergroeien). Zij verkopen deze behandeling als beste oplossing, ten koste van de patiënt,’ aldus de begeleidende tekst op de petitiewebsite.