‘Patiënten met alvleesklierkanker naar gespecialiseerd ziekenhuis’

Patiënten met de ziekte alvleesklierkanker hebben een betere kans op overleven als zij direct na de diagnose worden doorgestuurd naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in deze vorm van kanker.

Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis, op basis van landelijke cijfers uit de Nederlands Kanker Registratie van het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL).

Patiënten die de diagnose alvleesklierkanker krijgen in een niet-gespecialiseerd ziekenhuis, ondergaan minder vaak een operatie. “En een operatie, al dan niet gecombineerd met chemotherapie, is op dit moment de enige behandeling die kans geeft op genezing”, aldus chirurg Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis.

“De overlevingskansen van patiënten met alvleesklierkanker zijn nog altijd klein, maar langzaam maar zeker boeken we toch vooruitgang.” Gemiddeld leven patiënten na een operatie twee keer zo lang dan zonder, ook is er kans op genezeing na een ingreep.

Kennis

Er is volgens de chirurg in gespecialiseerde centra meer kennis beschikbaar over deze vorm van kanker. De Hingh pleit er daarom voor om alle patiënten met alvleesklierkanker te bespreken met artsen uit zo’n gespecialiseerd centrum. “Uit het onderzoek komt naar voren dat er aanzienlijke verschillen zijn in het doorverwijzen van patiënten. In sommige gevallen komt een patiënt namelijk wel in aanmerking voor een operatie terwijl dat niet zo is ingeschat in het ziekenhuis waar de diagnose werd gesteld.”

In Nederland zijn negentien ziekenhuizen gespecialiseerd in alvleesklierkanker.