Orthopeed voorwaardelijk geschorst na operatie op collega

Een orthopedisch chirurg uit Emmen is voorwaardelijk geschorst door het medisch tuchtcollege vanwege een operatie op een collega-orthopeed die verkeerd afliep.

Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg besloten in een klacht van een oud-orthopedisch chirurg van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem tegen de Emmer chirurg die werkzaam is in de Ludmillenstiftkliniek in het Duitse Meppen, vlak over de grens bij Emmen.
De patiënt was juist bij deze chirurg terecht gekomen omdat hij bekend stond als een van de besten op zijn terrein. Na de operatie in het najaar van 2014 was de patiënt half verlamd, incontinent en impotent, maar de chirurg hielp hem niet.

Volgens het tuchtcollege is niet hard te maken dat er fouten zijn gemaakt tijdens de operatie zelf. Die duurde weliswaar zes uur waar het normaal in minder tijdf kan, maar dat is geen bewijs voor fouten. Wat de chirurg wel verweten kan worden is dat hij na de operatie doof was voor de klachten van zijn patiënt. Hij had meteen nadat de patiënt zijn klachten meldde onderzoek moeten doen met een MRI-scan en de patiënt moeten helpen.

De Emmer chirurg heeft een voorwaardelijke schorsing van zes maanden uit het BIG-register gekregen. Hij kan in principe gewoon zijn werk blijven doen in Duitsland maar wordt echt geschorst als hij binnen twee jaar weer bestraft wordt.
——————

Orthopedische chirurg uit Emmen voorwaardelijk geschorst na operatie collega-chirurg

GRONINGEN/EMMEN – Het medisch tuchtcollege in Groningen heeft een orthopedisch chirurg van het Ludmillenstift-kliniek in Meppen voor de duur van een half jaar voorwaardelijk geschorst. De chirurg is werkzaam in Nederland en Duitsland en woont deels in Emmen en Meppen.

De chirurg opereerde in oktober 2014 een, inmiddels gepensioneerde, collega van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Die vond dat de operatie te lang heeft geduurd en te ruw is verlopen, waardoor hij deels verlamd is geraakt.

De operatie duurde weliswaar erg lang, vond de tuchtrechter, toch zijn er geen aanwijzingen dat daardoor de verlammingen zijn ontstaan. Wel vindt het tuchtcollege dat de chirurg na de operatie niet voldoende onderzoek heeft gedaan naar het ontstaan van de klachten. “Dat wordt hem ernstig verweten, des te meer omdat hij geen zelfreflectie en inzicht in zijn handelen toont”, zei de rechter.

Geen gevoel meer
De gepensioneerde arts kreeg in 2013 hevige pijn in zijn linkerbeen. Ook begon zijn andere been pijn te doen. Op een MRI-scan was een vernauwing in het wervelkanaal te zien. De man wendde zich tot zijn topcollega in Meppen. Die moest de operatie uitvoeren. De chirurg was er bijna zes uur mee bezig, terwijl de gemiddelde tijd die ervoor staat volgens de geopereerde arts 2,5 uur is. Na de operatie had de man geen gevoel meer in zijn billen en benen. Als gevolg daarvan raakte de man incontinent en impotent.

Geen scan
De avond na de operatie is geen MRI-scan gemaakt voor nader onderzoek naar de klachten. Dit had wel moeten gebeuren, oordeelt het tuchtcollege. De arts uit Emmen heeft er niet alles aan gedaan om de ernstige en blijvende gevolgen te voorkomen. “Hij is daarin ernstig te kort geschoten.” 

De veroordeelde chirurg overweegt hoger beroep.