Nieuws

Complicatieregistratie endoscopie (oa coloscopie, gastroscopie ed.)

Complicatieregistratie Dutch Registration of Complications in Endoscopy (DRCE) Wat is de DRCE? De Dutch Registration of Complications in Endoscopy (DRCE) is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Maag- Darm- en Leverartsen (NVMDL) met als doel een veilige omgeving te creëren om endoscopie gerelateerde complicaties te registreren. Hiermee wil de DRCE-werkgroep inzicht in de kwaliteit… Lees meer »

Onderzoek brengt drie doden in verband met gebruik Ritalin

Onderzoek Lareb-Ritalin-Signals_2017_methylphenidate_adults_overview Drie sterfgevallen hebben mogelijk te maken met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoekscentrum Lareb, dat meer onderzoek wil doen*. Ritalin wordt vaak voorgeschreven aan kinderen met adhd. Het middel is niet officieel door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) goedgekeurd om te gebruiken voor mensen boven de… Lees meer »

‘Veel patiënten met hersenziekte krijgen onjuiste diagnose’

Bij veel mensen met een hersenziekte wordt er een onjuiste diagnose gesteld. Dat concludeert de Nederlandse Hersenbank na onderzoek bij overleden hersendonoren. Dat meldt De Telegraaf maandag. Zo is er bij 22 procent van de mensen die gestorven zouden zijn aan de ziekte van Parkinson, sprake van een andere doodsoorzaak dan werd vastgesteld bij het… Lees meer »

Nederlandse Hersenbank: diagnose en doodsoorzaak te vaak onjuist

 Nederlandse Hersenbank: doodsoorzaak te vaak onjuist ANP De Nederlandse Hersenbank zegt dat uit hersenonderzoek geregeld blijkt dat een patiënt aan een andere ziekte is overleden dan gedacht. Zo is bij bijna een op de vijf overledenen die gestorven zouden zijn aan de ziekte van Parkinson of Alzheimer sprake van een onjuiste diagnose. Ook bij dementie-… Lees meer »

Ziekenhuizen mogen 1,6 procent groeien, ongeveer 300 miljoen euro

Ziekenhuizen mogen 1,6 procent groeien De ziekenhuizen mogen volgend jaar bijna 300 miljoen extra uitgeven. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen, de medisch specialisten en de patiënten vrijdag afgesproken. De zorguitgaven mogen officieel zelfs met ongeveer 340 miljoen stijgen, maar omdat er nog wat eerder afgesproken bezuinigingen moeten… Lees meer »

Rb Limburg: geen schadevergoeding aan ontslagen kaakchirurg Laurentius ziekenhuis

Kaakchirurg Laurentius terecht de deur gewezen Ook al functioneerde een kaakchirurg in medisch-technisch opzicht prima, het feit dat met hem niet viel samen te werken, was voldoende reden om hem niet langer in het Laurentius Ziekenhuis praktijk te laten houden. Dat heeft de rechtbank Limburg deze week bepaald, waardoor het Roermondse ziekenhuis aan de arts… Lees meer »

ACM: Erasmus MC mag ADRZ overnemen

Het Erasmus MC in Rotterdam mag het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag bekendgemaakt. Volgens de kartelwaakhond concurreren de ziekenhuizen niet met elkaar, waardoor er voor de consument aan keuzemogelijkheden weinig zal veranderen na de overname. Patiënten van het Erasmus MC en het ADRZ komen… Lees meer »

M. van Rijn: geen fonds voor slachtoffers medische fouten nav Kamervragen over liesbreuk- en meshmatjes

Commentaar SIN-NL Uit de antwoorden blijkt dat van Rijn als vertegenwoordiger van de overheid het huidige systeem van misleiding cq onvoldoende voorlichting door artsen van patiënten in stand wil houden . van Rijn weigert om een fonds in te stellen voor slachtoffers van medische fouten en weigert al jaren, ook destijds als hoge ambtenaar Ministerie… Lees meer »

Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwt voor medicijn huidkankerpatiënten: cobimetinib ofwel Cotellic

Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwt voor medicijn huidkankerpatiënten Huidkankerpatiënten die het middel cobimetinib ofwel Cotellic gebruiken, hebben een grotere kans op ernstige bloedingen in de hersenen en het maagdarmstelsel. Ook lopen ze risico op onder meer snelle afbraak van spiercellen. Daarvoor waarschuwt Bijwerkingencentrum Lareb, hoewel ernstige bloedingen nog niet zijn gemeld. Cobimetinib wordt in een beperkt aantal… Lees meer »

Uitgezaaide dikkedarmkanker bij 75-plusser zelden behandeld

’75-plusser laat uitgezaaide dikkedarmkanker zelden behandelen’ Oudere patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker blijken volgens onderzoek minder gebruik te maken van de beschikbare behandelingen. Terwijl wel bekend is dat de behandeling voor deze groep patiënten levensverlengend kan zijn met behoud van kwaliteit van leven. Dat stelt promovendus Lieke Razenberg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven op basis… Lees meer »

‘Duizenden Fransen hebben afwijking door bijwerkingen anti-epilepticum Depakine en Depamide’

‘Duizenden Fransen hebben afwijking door anti-epilepticum’  Duizenden kinderen zijn in Frankrijk op de wereld gekomen met een ernstige aangeboren afwijking doordat hun moeders middelen met valproaat gebruikten vanwege epilepsie of bipolaire stoornissen. Het gaat volgens ANWM, de Franse toezichthouder op geneesmiddelen, naar schatting om tussen de 2.150 en 4.100 kinderen. Valproaat kwam eind jaren zestig… Lees meer »

Tuchtcollege berispt voormalig topchirurg ZGT Serdjan Rakic

Lees: SIN-NL doofpotdossier Rakic —– Tuchtcollege berispt voormalig topchirurg ZGT Het medisch tuchtcollege heeft voormalig chirurg Serdjan Rakic (65) van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) berispt voor een fout verlopen galblaasoperatie. Van vermeende medische fouten bij twee andere patiënten sprak het college hem vrij, zo meldt dagblad Tubantia. De tuchtzaak tegen Rakic was nu door de IGZ… Lees meer »

Top ziekenhuis Ede treedt af: gissen naar de reden

Op maandag 10 april 2017  traden de raad van bestuur en een deel van de raad van toezicht van het Gelderse Vallei Ziekenhuis te Ede af. Zij deden dat vanwege een conflict met het medisch specialistisch bedrijf van dat ziekenhuis.  Het medisch specialistisch bedrijf (msb) is aldaar een ziekenhuisbrede maatschap van alle 110 vrijgevestigde specialisten.… Lees meer »

Kno-arts voorwaardelijke taakstraf wegens valsheid in geschrifte

Commentaar SIN-NL: Weer wordt een nb duidelijk criminele arts beschermd door rechters-vriendjes: Eerst door rechters van de de meervoudige kamer voor strafzaken- bij vonnis van 24 november 2016 de medeverdachte [naam medeverdachte] door  een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand te veroordelen wegens het gebruik van vervalste verwijskaarten. En nu veroordeelt de politierechter  hem  tot een… Lees meer »