Nieuws

Heropname: 4 weken criterium volstrekte willekeur

Wat is een heropname in het ziekenhuis? Wie bepaalt of er sprake is van een heropname? Is het van belang of een heropname binnen 4 weken na ontslag uit het ziekenhuis plaatsvindt, of is er ook sprake van een heropname wanneer de patient na 6 weken opnieuw opgenomen wordt voor dezelfde aandoening? Dit zijn enkele… Lees meer »

BrabantZorg 5,5 miljoen euro verlies, eigen vermogen 53,5 miljoen euro, liquide middelen 71 miljoen euro.

BrabantZorg draait 5,5 miljoen euro verlies BrabantZorg heeft 2016 afgesloten met een verlies van ruim 5,5 miljoen euro, op een omzet van 220,6 miljoen euro. Dit komt deels doordat de organisatie met terugwerkende kracht 6 miljoen euro aan onregelmatigheidstoeslag (ORT) voor medewerkers heeft moeten uitbetalen. Dit blijkt uit het onlangs gedeponeerde jaarverslag van BrabantZorg. Zonder… Lees meer »

Zeker 15 Nederlandse ziekenhuizen getroffen door ransomware

Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen drie jaar getroffen door ransomware, kwaadaardige software die bestanden op computers versleutelt en alleen tegen betaling weer vrijgeeft. In één ziekenhuis werden 75 computers geïnfecteerd. Dat meldt de NOS op basis van een rondgang onder vijfentwintig ziekenhuizen. De oorzaak van het probleem ligt bij verouderde medische apparatuur, zoals… Lees meer »

Nieuwsuur: medische missers kosten ziekenhuizen steeds meer geld

Ziekenhuizen zijn steeds meer geld kwijt aan medische claims. Dit blijkt uit gegevens van de twee grote medische aansprakelijkheidsverzekeraars MediRisk en CentraMed. In 2007 was het gemiddelde claimbedrag bij MediRisk nog 22.800 euro, inmiddels is dat opgelopen tot 64.700 euro. Bij CentraMed is het gemiddelde claimbedrag 34.800 euro. Is Nederland op weg naar een claimcultuur?… Lees meer »

Schenking van 13,3 miljoen euro aan Tergooiziekenhuis dus 2016 15,1 miljoen positief resultaat

Gigagift ’redt’ jaarcijfers Tergooi Tergooi heeft vorig jaar een schenking gekregen van 13,3 miljoen euro. Daardoor boekt het Gooise ziekenhuis een positief resultaat over 2016 van 15,1 miljoen euro. Dit is ruim boven het resultaat van 4,4 miljoen in 2015. De ’winst’ is dus volledig te danken aan de gift. Die is eenmalig en komt… Lees meer »

NVZ benoemt Sander Gerritsen (bestuurssecretaris Erasmus MC) toto nieuwe directeur

NVZ benoemt nieuwe directeur Sander Gerritsen wordt per 1 september 2017 directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Dat maakt de vereniging vandaag bekend. Gerritsen (61) is momenteel werkzaam als bestuurssecretaris bij het Erasmus MC. Bij deze organisatie werd hij in 2011 aangesteld als directeur en was hij verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en organisatie… Lees meer »

Openbaarmaking tuchtstraf maakt zorg beter

Hoe pijnlijk dat dit artikel en ook de reacties erop duidelijk maken dat er nauwelijks sprake is van empathie naar slachtoffers van medische fouten en hun nabestaanden. Hun leed wordt niet benoemd, niet gerespecteerd, verzwegen. Friele “vergeet” dat slachtoffers na de medische fout vooral willen weten wat is er gebeurd, waarom, hoe kan de schade… Lees meer »

Jaarlijks 2.300 ongeplande heropnames in NLse ziekenhuizen: 6 per dag

Commentaar SIN-NL Let op: de ziekenhuizen hebben zelf de definitie en termijn van heropnames vastgesteld nl op vier weken na ontslag uit het ziekenhuis. Dit is in feite een volstrekt willekeurige termijn. Hoe korter de termijn, hoe minder heropnames. Slim bedacht door de ziekenhuizen, maar erg misleidend. Een heropname hoort vooral gedefinieerd te worden als… Lees meer »

Ziekenhuizen behalen positief resultaat ondanks kostenstijging

Bijna alle Nederlandse ziekenhuizen hebben vorig jaar een positief resultaat behaald. Dit ondanks een stijging van de zorgkosten. Dat meldt Intrakoop, een inkoopcoöperatie van de zorg, op basis van onderzoek in samenwerking met accountantskantoor Verstegen. Van de vijf ziekenhuizen die wel verlies leden, heeft dit bij vier ziekenhuizen een incidentele oorzaak. Een jaar eerder schreven… Lees meer »

Máxima Medisch Centrum wist beelden 5000 patiënten

Een blunder in het Máxima Medisch Centrum (MMC) waardoor een grote hoeveelheid beeldmateriaal is gewist, treft in totaal vijfduizend patiënten. Het ziekenhuis met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven heeft dat donderdag bekendgemaakt. De patiënten zijn deze week met een brief geïnformeerd.  Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis hoeven slechts enkele patiënten terug te komen om… Lees meer »

Stevige boetes moeten beugelende tandarts in het gareel krijgen

“Nienke kreeg een beugel, maar je zag helemaal geen verbetering van haar gebit. De ene keer stond haar linker hoektand helemaal scheef, een maand later haar rechter hoektand”, vertelt haar vader Ronald Paul. “De behandeling zou drie jaar duren, maar na drieënhalf jaar stonden de tanden van Nienke nog steeds niet recht. Ze schaamde zich… Lees meer »

Celstraf, werkstraf en boete fraudezaak Achmea oa Jeroen Vriesman van Breda bestuurder

Celstraf geëist tegen zorgdirecteur om fraude Een voormalig directeur van Achmea Health Services (AHC) heeft woensdag 21 juni 2017 twaalf maanden gevangenisstraf tegen zich horen eisen, waarvan vier voorwaardelijk. Volgens het OM heeft de verdachte belastingfraude gepleegd met een prestatiebonus. Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht acht bewezen dat de zorgdirecteur de belastingdienst voor ruim… Lees meer »

Medical errors in neurosurgery

Surg Neurol 5 (Suppl 10): S435–S440. 2014 Oct 13. Medical errors in neurosurgery John D. Rolston,* Corinna C. Zygourakis, Seunggu J. Han, Catherine Y. Lau,1 Mitchel S. Berger, and Andrew T. Parsa2 Abstract  Background: Medical errors cause nearly 100,000 deaths per year and cost billions of dollars annually. In order to rationally develop and institute… Lees meer »