Nieuws

FTM: Van patiënt tot proefkonijn: hoe een inferieur medisch product -absorbeerbare stent- de markt bijna veroverde

Ilona Dahl wist via een wob-verzoek 50 verborgen consultancy-contracten tussen artsen en producenten van medische hulpmiddelen boven water te halen. Voor het eerst wordt duidelijk hoezeer topartsen van academische ziekenhuizen verknoopt zijn met de industrie. Waarom willen medische wetenschappers zich op verdekte manieren met de industrie verbinden en zijn die banden in het belang van… Lees meer »

Argos radio: Duizenden hartpatiënten behandeld met omstreden stent

Commentaar SIN-NL Volgens de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst zijn artsen verplichte om patienten voorafgaand aan de behandeling volledig en correct te informeren over de behandeling en over de risico’s. Ook zijn artsen verplicht om aan de patient toestemming voor de behandeling te vragen en te verkrijgen. Dit noemt men informed consent.  Behandeling zonder informed consent… Lees meer »

Chirurge Rita Kappel, veroordeeld door de medisch tuchtrechter, wil vergeten worden door Google. Is dit een doofpot?

Sinds 2012 worden namen van zorgverleners aan wie de medisch tuchtrechter een maatregel oplegt, gepubliceerd in het online BIG-register www.bigregister.nl, zo ook dr. Rita Kappel, plastisch chirurge. Dr. Kappel heeft een eigen instituut, zie: https://www.drkappel.nl/ Het Dr. Kappel Instituut is ZKN gecertificeerd en is gevestigd in Zwolle. Hier worden alleen de spreekuren gehouden. Operaties vinden… Lees meer »

Mogelijke calamiteit VUMC. Verkeerd medicijn toegediend aan negen patiënten Amsterdam VUmc

Verkeerd medicijn toegediend aan negen patiënten Amsterdam VUmc Negen patiënten van het Amsterdam VUmc 2019 hebben begin maart door een vergissing van de bereiding van medicatie een verkeerde medicijn toegediend gekregen. Een persoon is hierdoor mogelijk overleden. “We sluiten niet uit dat de het verkeerde medicijn heeft bijgedragen aan het overlijden van de patiënt”, meldt… Lees meer »

Internetconsultatie openbaarmaking calamiteitenrapporten

OPenbaarmaking toezicht- en uitvoeringsgegevens Gezondheidswet en Jeugdwet Tweede Tranche Het ontwerp betreft de tweede tranche het Besluit openbaarmaking toezicht- en uitvoeringsgegevens Gezondheidswet en Jeugdwet en regelt de openbaarmaking van calamiteitenrapporten. Het besluit geeft uitvoering aan de actieve openbaarmaking o.g.v. de Gezondheidswet en de Jeugdwet (Stb. 2016, 448). Bij de parlementaire behandeling van de wijziging van… Lees meer »

Bulten en littekens: tientallen bedrijven zetten illegaal lipfillers

Je lippen laten opspuiten terwijl je nog geen 18 jaar bent: het mag niet volgens de wet. Toch zijn er tientallen behandelaars die minderjarigen zonder medische noodzaak willen helpen aan vollere lippen, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Een deel van hen beschikt ook nog eens niet over de juiste papieren. Lipfillers kun je laten… Lees meer »

IGJ: Aanwijzing voor G. A. H. Bonroy Kinder- en Jeugdpsychiatrie beëindigd, psychiater uitgeschreven uit BIG-register

Toelichting SIN-NL Door zich uit te schrijven uit het BIG-register voorkomt heer Gaston Bonroy tuchtrechtelijke vervolging en veroordeling, zoals berisping, schorsing of doorhaling in het BIG-register. De uitschrijving gebeurt met medeweten van de Inspectie Gezondheidszorg, die dus willens en wetens heer Bonroy in bescherming neemt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de aanwijzing voor Bonroy… Lees meer »

Bestuurder huisartsenorganisatie Limburg Geert Philipsen stopt

Bestuurder huisartsenorganisatie Limburg stopt Geert Philipsen stopt op 1 juli als voorzitter van de raad van bestuur van Cohesie. De raad van toezicht gaat op zoek naar een interim bestuurder voor een goede overdracht en continuïteit. Dat maakt Cohsie op 13 maart bekend via haar website. Philipsen is toe aan een nieuwe uitdaging. Zijn vertrek… Lees meer »

Rechter doet opnieuw uitspraak over indicatie thuishulp Enschede

Uit het nieuws: Rechter doet opnieuw uitspraak over indicatie thuishulp De hoogste bestuursrechter in Nederland heeft onlangs opnieuw een gemeente op de vingers getikt over de wijze van toekenning van thuishulp vanuit de wmo. De gemeente Enschede moet aanvragers van huishoudelijke hulp voortaan een duidelijke –  in uren omschreven – toekenning geven. Dus er mag… Lees meer »

Verpleegkundige Patricia Dowdy van Stephen Hawking geschorst vanwege wangedrag

Verpleegkundige van Stephen Hawking geschorst vanwege wangedrag De Britse koepel van verplegend personeel heeft de vergunning van de verpleegkundige die jarenlang voor natuurkundige Stephen Hawking heeft gezorgd ingetrokken. Zij zou de vorig jaar overleden wetenschapper niet de juiste zorg hebben verleend. Patricia Dowdy zou niet “de juiste professionele zorg hebben geleverd die professor Hawking wel… Lees meer »

‘Er wordt gesjoemeld met data bij vrijwel alle medicijnen’

Er wordt gesjoemeld met data bij vrijwel alle medicijnen’ Er deugt weinig aan het medicijnonderzoek van de afgelopen dertig jaar, vindt de Britse hoogleraar David Healy. Interview Van bijna alle medicijnen die de afgelopen dertig jaar zijn ontwikkeld, zijn de schadelijke effecten niet goed bekend. Dat stelt de Britse hoogleraar psychiatrie David Healy in reactie… Lees meer »

Natuurgenezeres Kockengen ontkent gebruik van ibogaïne

Natuurgenezeres ontkent gebruik van ibogaïne De 59-jarige natuurgenezeres Sara G. uit Kockengen ontkent dat ze patiënten heeft behandeld met de stof ibogaïne. Ze wordt verdacht van de doodslag op een Zweedse na behandeling met de hallucinogene stof in februari 2017 bij haar woning in de Utrechtse plaats Kockenge. G. zei voor de rechtbank in Utrecht… Lees meer »

90 duizend patiënten declareren reiskosten via basisverzekering

Zo’n 90 duizend patiënten hebben in 2017 gebruikgemaakt van de regeling ziekenvervoer om reiskosten naar het ziekenhuis of een andere zorginstelling vergoed te krijgen via de basisverzekering. Zij declareerden in totaal 106,8 miljoen euro, oftewel gemiddeld 1.206 euro per persoon. Dit blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland. De regeling ziekenvervoer dekt vervoer met een taxi,… Lees meer »