Nieuws

Verband gevonden tussen hoge bloeddruk en hartklepproblemen

Onderzoekers zeggen een verband te hebben gevonden tussen een hoge bloeddruk en het risico op het ontstaan van hartklepaandoeningen. Dat zeggen wetenschappers van The George Institute for Global Health van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Medicine. Gedurende een periode van vijftien jaar werden gegevens van 5,5 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk bijgehouden.… Lees meer »

OM vervolgt oud-bestuursvoorzitter Slotervaart Aysel Erbudak

OM vervolgt oud-bestuursvoorzitter Slotervaart Het openbaar ministerie (OM) gaat Aysel Erbudak, voormalig bestuursvoorzitter van het Slotervaart Ziekenhuis, strafrechtelijk vervolgen. Volgende maand moet zij voorkomen bij de Amsterdamse rechtbank. Dan wordt zij aangeklaagd voor verduistering en valsheid in geschrifte. Het zou gaan om een bedrag van 1,2 miljoen euro. Dat schrijft het Financieele Dagblad op 16… Lees meer »

LUMC zet MRI-bus in om patiënten sneller te helpen

  Om patiënten zo snel mogelijk te kunnen helpen, heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op 18 oktober een zogeheten mobiele MRI-bus geplaatst. In deze ruimte vinden de komende vier maanden MRI-onderzoeken plaats. De mobiele MRI bus komt tussen het hoofdgebouw van het LUMC (Gebouw 1) en de parkeergarage te staan. Als een patiënt… Lees meer »

Essure van de Europese markt

Het sterilisatiemiddel Essure is door de fabrikant van de Europese markt gehaald. De verkoop van het middel zakte in, sinds steeds meer vrouwen klachten aan het sterilisatiemiddel toewezen. De precieze oorzaak van die klachten is niet bekend. Het idee achter de Essure-sterilisatie is prachtig: niet van buitenaf via de buikwand naar de eileiders, maar van… Lees meer »

Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis na belaging huisartsenpraktijken en tandartspraktijk

De rechtbank Gelderland heeft een 45-jarige man uit Lent ontslagen van alle rechtsvervolging en bepaalde dat de man 1 jaar in een psychiatrisch ziekenhuis moet worden geplaatst. De man maakte zich schuldig aan belaging van vooral artsen, belediging en lokaalvredebreuk. Huisartsenpraktijken en een tandartsenpraktijk De man maakte zich onder invloed van een psychotische stoornis schuldig aan… Lees meer »

Oprichting NHR (Nederlandse Hart Registratie)

Opmerking SIN-NL SIN-NL complimenteert de oprichters van NHR, en verzoekt om zo snel mogelijk en op structurele wijze, goed geinformeerde patienten en slachtoffers van medische fouten bij de registraties en analyses te betrekken. Oprichting NHR (Nederlandse Hart Registratie) Goed nieuws! Per september 2017 is de NHR (Nederlandse Hart Registratie) opgericht door middel van een fusie… Lees meer »

Samenwerking in ontwikkelen uitkomstindicatoren fysiotherapie

Organisaties werken samen om uitkomsten fysiotherapie te meten Patiënten, beroepsgroep en zorgverzekeraars De Friesland en CZ hebben samen concept-datasets die gebruikt kunnen worden om de uitkomst van een behandeling van een patiënt met aspecifieke lage rugpijn met COPD te kunnen meten. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van uniforme uitkomstindicatoren voor eerstelijns fysiotherapie bij aspecifieke… Lees meer »

‘Verkorten hormoontherapie na borstkanker verbetert kwaliteit van leven’

Hormoontherapie die minimaal vijf jaar na behandeling wordt gegeven aan patiënten die zijn behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium, heeft in veel gevallen weinig toegevoegde waarde. Uit onderzoek bij bijna tweeduizend Nederlandse patiënten door Maastricht UMC+, gepubliceerd in The Lancet Oncology, blijkt dat er vaak onnodige bijwerkingen optreden, waaronder gewrichtspijn en stemmingswisselingen. De aanvullende… Lees meer »

Bij diabetes 1: Betere uitkomsten met insulinepomp

Betere uitkomsten met insulinepomp Kinderen en jongvolwassenen die een insulinepomp gebruiken vanwege type 1 diabetes, hebben betere uitkomsten dan leeftijdsgenoten die insuline injecteren. Dit blijkt uit een grote Europese studie waar Beate Karges e.a. over schrijven in JAMA. Zij voerden een grote cohortstudie uit bij 446 diabetescentra in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. Zij richtten zich… Lees meer »

Universiteit Nijmegen: Zeker dertigduizend biomedische publicaties gaan over de verkeerde cellen

Al decennia lang ‘besmetten’ onsterfelijke cellen zoals de beroemde HeLa-cellen andere celculturen in het lab. Daardoor rapporteren wetenschappelijke studies over cellen die eigenlijk ándere cellen zijn. Willem Halffman en Serge Horbach, onderzoekers aan de Radboud Universiteit, tonen aan dat er ruim 30.000 publicaties online staan die over de verkeerde cellen gaan. HeLa-cellen worden wereldwijd gebruikt… Lees meer »

IGJ: ‘Niet meer na te gaan of Erasmus MC regels overtrad met cryoballlonkatheter

 ‘Niet meer na te gaan of Erasmus MC regels overtrad’ De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft zich gebogen over het onderzoek van het Erasmus MC naar het gebruik van de cryoballonkathether in de periode 2005-2007. Volgens de inspectie kan niet met zekerheid worden vastgesteld of er sprake was van onderzoekshandelingen en of deze onder… Lees meer »

Waarschuwingsregister -zwarte lijst- Zorg & Welzijn landelijk uitgerold

Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn landelijk uitgerold Na een pilot in de regio Haaglanden krijgt het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn nu landelijk gevolg. In het register kunnen zorgorganisaties melding maken van medewerkers die zich ernstig hebben misdragen. Andere zorgorganisaties kunnen het register raadplegen. Zo moet voorkomen worden dat mensen die bij de ene organisatie over de… Lees meer »

Werkstraf voor Apeldoornse tandarts Jamrad Payam na ontucht met patiënten

Werkstraf voor Apeldoornse tandarts na ontucht met patiënten De Apeldoornse tandarts Jamrad P. (32) is vanmiddag veroordeeld tot 180 uur werkstraf, omdat hij patiënten betastte terwijl zij voor een tandheelkundige behandeling bij hem waren. Het OM eiste zes maanden cel in de zaak. Twee vrouwen die aangifte deden tegen de tandarts, zouden zijn betast bij… Lees meer »

Inspecteur Jeugd en Zorg: Huisartsenzorg tijdens kantoortijden

Huisartsenzorg tijdens kantoortijden Huisartsenzorg is generalistische medische zorg, laagdrempelig toegankelijk voor alle mensen, dichtbij huis. Deze pagina’s gaan over het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de huisartsenzorg in dagpraktijken. Onder andere leest u wat we van u verwachten als huisarts of ondersteuner en wat u van de inspectie kunt verwachten. Calamiteiten… Lees meer »