Nieuws

NFK stelt prijs in voor ziekenhuizen die vragen naar ervaring patiënt

Commentaar SIN-NL Het is onprofessioneel en onaanvaardbaar dat artsen en ziekenhuizen nog steeds anno 2017 weigeren om structureel kennis te nemen van de resultaten van hun medisch handelen en dus de ervaringen van patienten. Meten is weten. Dit dient feitelijk gewoon wettelijk verplicht te zijn. Welke politieke partij dient hierover een wetsvoorstel in ???? Dica… Lees meer »

IGZ: last onder dwangsom voor stichting La Touche inzake mensen met NAH, Kampen

Dwangsom dreigt voor Stichting La Touche De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist dat de Stichting La Touche in Kampen, een instelling voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, haar zorg binnen twee weken verbetert. Anders moet de stichting een dwangsom van 1000 euro per week betalen.  Stichting La Touche kreeg al eerder een ernstige waarschuwing… Lees meer »

‘Veelvuldig zitten vooral gevaarlijk voor zwakke mensen’

 Onvoldoende beweging zou vooral gevaarlijk zijn voor personen die al gezondheidsproblemen hebben. Uit eerder onderzoek bleek al dat veelvuldig zitten en weinig bewegen slecht kan zijn voor de gezondheid. In nieuw onderzoek, gepubliceerd in CMAJ, is ook gekeken naar de invloed die weinig beweging heeft op mensen met zowel een betere als een slechtere gezondheid.… Lees meer »

Ex-bestuurder Marc Scholtens noodlijdend Laurens kreeg 175.000 ontslagpremie mee

Ex-bestuurder noodlijdend Laurens kreeg 175 duizend euro mee De Rotterdamse zorginstelling Laurens heeft ex-bestuurder Marc Scholten een ontslagpremie van 175 duizend euro betaald. Dat meldt RTL Z. Scholten moest vorig jaar vertrekken na slechte prestaties zowel op financieel gebied als op het gebied van de zorg. Laurens is met ruim 6500 werknemers en een jaaromzet… Lees meer »

‘Indien niets bekend, altijd reanimeren’

Indien de wens van de patiënt en familie niet bekend is, moeten zorgverleners altijd reanimeren. Dat zegt beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN in reactie op een tuchtzaak deze week over een verpleegkundige die een man weigerde te reanimeren. Een 65-jarige verpleegkundige van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) stond deze week voor het Regionaal Tuchtcollege… Lees meer »

Ontslagen ziekenhuisbestuurder Guus Bruins wint zaak tegen Treant

Vraag SIN-NL: Wat levert dit concreet aan salaris op en hoe hoog is de afkoopsom voor Guus Bruins? Is er misschien sprake van vriendjespolitiek????? Ontslagen ziekenhuisbestuurder wint zaak tegen Treant De Treant Zorggroep heeft fouten gemaakt bij het ontslag van bestuurder Guus Bruins en heeft hem onnodig beschadigd. Zo oordeelt het Scheidsgerecht Gezondheidszorg in de… Lees meer »

IGZ: Drie ziekenhuizen moeten werk maken van infectiepreventie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft drie ziekenhuizen gemaand om de infectiepreventie te verbeteren. Het gaat om het Zaans Medisch Centrum, Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en het Flevoziekenhuis in Almere hebben van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.  De inspectie bezocht in het voorjaar vier ziekenhuizen in het kader van het project Toezicht Infectiepreventie (TIP). Alleen… Lees meer »

Artsen leerden niets van medische fouten bij Regina Hankes-Zwart 13 nov. 1919-14 aug. 2002

Ter herinnering aan Regina Hankes-Zwart, 13 november 1919-14 augustus 2002 Zij was slachtoffer van medische fouten. Haar aandenken zij tot zegen. Artsen en Centraal Medisch Tuchtcollege nalatig 1. Overdosis hoge bloeddrukmedicatie door cardiologen Aouw Yong en Uppal: niervergiftiging en bijna overlijden Gevolg: noodzaak opname intensive care, 3 maanden ziekenhuisopname en 2 maanden opname revalidatiecentrum 2.… Lees meer »

Couveuseafdeling Medisch Centrum Leeuwarden weer MRSA-vrij

Couveuseafdeling MCL weer MRSA-vrij De MRSA-besmetting op de couveuseafdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden is onder controle. De afdeling is gedesinfecteerd en wordt opnieuw ingericht, zo heeft het ziekenhuis gemeld. Maandag wordt de afdeling neonatologie weer gefaseerd in gebruik genomen.  De babyafdeling werd vorige week ontruimd nadat was gebleken dat zes patiëntjes de MRSA-bacterie bij… Lees meer »

Arts mag geen brief over patient aan andere arts sturen zonder expliciete toestemming!

Commentaar SIN-NL De Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst is heel duidelijk. De KNMG erkent het zelf. Dit is de hoofdregel. Die hoofdregel luidt: artsen moeten toestemming hebben van de patiënt voor het verstrekken van informatie aan derden Iedere arts heeft beroepsgeheim. DIt betekent: Iedere arts heeft toestemming nodig van zijn/haar patient voor het verstrekken van informatie… Lees meer »

ANBO: ‘Medicatieveiligheid thuis kan beter’

Ouderenbond ANBO pleit voor een periodieke beoordeling van het medicatiegebruik van ouderen die thuis. Dit is nodig om verkeerd gebruik van medicijnen tegen te gaan en dus de veiligheid te vergroten. Waar medicatiegebruik in verpleeghuizen en onder toezicht van thuiszorg de laatste jaren steeds veiliger is geworden, kan er bij thuisgebruik nog het een en… Lees meer »

Concentratie prostaatverwijdering leidt tot minder complicaties

Het aantal complicaties na een prostaatverwijdering is fors gedaald tussen 2011 en 2016. De belangrijkste oorzaak hiervan is de concentratie van de prostaatverwijderingen. Dit concludeert MediQuest na analyse van openbare ziekenhuisdata van verslagjaar 2011 tot en met 2016. Tussen 2011 en 2016 is het aantal complicaties in ziekenhuizen optredend na een prostaatverwijdering gedaald van 196… Lees meer »

Verpleeghuizen verbeteren medicatieveiligheid

  De medicatieveiligheid in verpleeghuizen is sterk verbeterd, onder meer dankzij de extra aandacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor het onderwerp. Tegelijkertijd is de situatie in de thuiszorg voor verbetering vatbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de IGZ en een analyse van De Farmaspecialist. De IGZ constateerde in 2009 ernstige risico’s… Lees meer »

IGZ Aanwijzing voor Reinaert Kliniek

Aanwijzing voor Reinaert Kliniek Nieuwsbericht | 03-08-2017 De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing gegeven aan de Reinaert Kliniek. Dit is een particuliere kliniek met vestigingen in Maastricht en Sittard. De inspectie had in mei 2017 een bevel opgelegd. Reinaert Kliniek moest direct stoppen met kinderen onder de drie jaar te opereren. Oudere… Lees meer »

‘Euthanasie wordt steeds gangbaarder in Nederland’

Euthanasie lijkt steeds gebruikelijker te worden in Nederland en wordt vaker toegepast. Dat schrijven drie Nederlandse onderzoekers, die keken naar euthanasie in Nederland tussen 1990 en 2015, in The New England Journal of Medicine. In 2015 werd er bij 4,5 procent van het totale aantal sterfgevallen in Nederland euthanasie toegepast. Dat percentage lag in 1990,… Lees meer »