Nieuws

Betere communicatie arts en patiënt door PROMs

Wanneer patiënten hun eigen gezondheid beoordelen met een PROM-vragenlijst, kan dit bijdragen aan een betere communicatie met hun arts. Dit blijkt uit een internationale studie van het Nivel en het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) in België naar het gebruik van patiëntuitkomsten en –ervaringen voor klinische en beleidsdoeleinden. Meningen en ervaringen van patiënten worden… Lees meer »

Aanpak De Jonge moet impuls geven aan cliëntondersteuning

Er is meer inzicht nodig in de vraag naar en het aanbod van onafhankelijke cliëntondersteuning. Ook moet cliëntondersteuning bij “de toegang” beter bekend zijn en georganiseerd worden, en moeten cliënten actiever op hun recht hierop worden gewezen. Verder is het aan het veld om aan de slag te gaan met het verbeteren van de kwaliteit… Lees meer »

Nieuw tuchtrecht: Tuchtrechter mag vanaf 2019 beroepsverbod aan BIG- zorgverleners opleggen

Tuchtrechter mag vanaf 2019 beroepsverbod opleggen De Eerste Kamer is akkoord met een wetsvoorstel waarmee de tuchtrechter BIG-geregistreerde zorgverleners een beroepsverbod kan opleggen. Daarmee treedt het wetsvoorstel van voormalig VWS-minister Edith Schippers naar verwachting begin 2019 in werking. Voormalig VWS-minister Edith Schippers diende eind 2016 de wijzigingen voor de Wet BIG in bij de Tweede… Lees meer »

Zilveren Kruis: Gerechtshof verhoogt drempel voor ongecontracteerde zorgaanbieders

‘Rechtbank verhoogt drempel voor ongecontracteerde zorgaanbieders’ Ongecontracteerde zorgaanbieders mogen niet zonder machtiging declaraties van hun cliënten bij zorgverzekeraars indienen. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in een zaak tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Zilveren Kruis had vanaf 2018 bepaald dat voor ongecontracteerde zorg eerst een machtiging moet worden verleend en dat zogeheten… Lees meer »

Zorgprofessionals verdenken collega’s van diefstal medicijnen

Bijna een op de drie zorgprofessionals verdenkt collega’s ervan wel eens medicijnen of verbandmiddelen mee naar huis te nemen zonder toestemming. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder FBD onder meer dan duizend zorgmedewerkers. Bijna de helft van de ondervraagden ervaart dat de administratie, van onder andere medicijnen, niet op orde is. “Het is enorm treurig… Lees meer »

Ned. Orthopedische Vereniging in gesprek over revisies/heroperaties knie en heupprotheses

In gesprek met orthopeden die minder presteren Orthopeden die vaker revisies moeten uitvoeren na totale knie- en heupprotheses, zijn door hun beroepsvereniging uitgenodigd voor een gesprek. Daarna zijn verbeterplannen opgesteld. Dit staat in een rapport van de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) dat 9 juli 2018 verscheen. In de LROI registreerden de Nederlandse orthopeden vorig… Lees meer »

IGJ legt bevel op aan tandartspraktijk 0900Dentist

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een bevel opgelegd aan tandartspraktijk 0900Dentist in Amsterdam, omdat er sprake is van ernstige tekortkomingen op het gebied van infectiepreventie, radiologie, zorg, organisatie en taakdelegatie. De praktijk mag per direct geen zorg meer verlenen. De tekortkomingen die de inspectie zag bij een bezoek op 27 en 29 juni zijn… Lees meer »

Ruim 100.000 Nederlanders kampen met morbide obesitas

In Nederland lijdt 1 procent van de volwassenen aan morbide obesitas. In totaal kampen ruim 100.000 mensen van boven de twintig jaar met deze ernstige vorm van zwaarlijvigheid, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM. Voor het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten overgewicht: klasse… Lees meer »

VUmc schikt voor ruim 2,3 ton na gesjoemel

Het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam schikt voor ruim 2,3 ton euro met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege het indienen van onrechtmatige declaraties. Dat gebeurde op de afdeling kindergeneeskunde in de jaren 2010 en 2011. Het ziekenhuis moet een boete betalen van ruim 116.000 euro en daarbovenop eenzelfde bedrag dat het OM ziet als… Lees meer »

Van ontucht verdachte huisarts Maarten B. uit Leiden krijgt geen nieuwe deskundige

Van ontucht verdachte huisarts krijgt geen nieuwe deskundige De Leidse huisarts die wordt verdacht van ontucht met zijn eigen dochtertje en drie andere jonge meisjes en het stiekem filmen van patiënten, krijgt vooralsnog geen nieuwe deskundige toegewezen. De 37-jarige Maarten B. had de rechtbank in Den Haag daarom gevraagd, omdat een andere deskundige in het… Lees meer »

‘Fouten AMC bij begeleiding pleger metromoord’

Het AMC heeft steken laten vallen bij de begeleiding van Philip O., de man die vorig jaar in de Amsterdamse metro iemand doodstak. O. gold als gewelddadige psychiatrische patiënt en daarvoor had het Amsterdamse ziekenhuis niet de juiste expertise in huis, blijkt uit een onderzoek waar de Volkskrant en AT5 inzage in hebben gehad. Niet… Lees meer »

SCP ziet nog veel problemen bij langdurige zorg aan huis

De zorg aan huis voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking laat ondanks een nieuw zorgstelsel nog veel te wensen over. Het nieuwe zorgstelsel, dat sinds 2015 van kracht is, had verandering moeten brengen in de kwaliteit van zorg aan huis. Dit is echter op een aantal vlakken niet gelukt, concludeert het Sociaal… Lees meer »

Minister relativeert diplomafraude verpleging en verwijst naar waarschuwingsregister

Toevoeging SIN-NL Meer info over het waarschuwingsregister dat uitsluitend van toepassing is bij de aanname van nieuw personeel: www.waarschuwingsregisterzorgwelzijn.nl ———— Minister relativeert diplomafraude verpleging Er zijn de afgelopen tijd maar weinig wijkverpleegkundigen betrapt met een nepdiploma, stelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij denkt dat het probleem wel meevalt, al ,,is ieder geval er… Lees meer »

Ajax clubarts Don de Winter, die Nouri reanimeerde, niet op non-actief, maar vrij.

Ajax geeft clubarts vrijaf na erkennen aansprakelijkheid voor letsel Nouri Clubarts Don de Winter is niet met de selectie van Ajax meegereisd naar het trainingskamp in Duitsland. Hij heeft vrijaf gekregen van de club, die maandag de volledige verantwoordelijkheid heeft genomen voor de tekortgeschoten medische behandeling van Abdelhak Nouri. “De Winter is niet op non-actief… Lees meer »