Nieuws

Eindhoven stopt ombudsman na kritisch Wmo-rapport

Commentaar SIN-NL Compliment voor de ombudsman Harold Dijkstra. Kwalijke rol van zorgwethouder Renate Richters, Groen Links en van de Eindhovense gemeenteraad. Zij tonen hiermee aan NIET de belangen te behartigen van burgers uit Eindhoven die WMO ondersteuning nodig hebben. Eindhoven stopt met een pilot met een ombudsman voor het sociaal domein. Dat gebeurt kort na… Lees meer »

Rechtbank veroordeelt ex-zorgdirecteur Peter Holst tot celstraf ivm fraude

Rechtbank veroordeelt ex-zorgdirecteur tot celstraf Een 73-jarige voormalig directeur van een thuiszorgorganisatie is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 27 maanden voor fraude met zorggeld. De man drukte “op structurele en listige wijze” ruim een miljoen euro achterover dat bestemd was voor de thuiszorg. De ex-directeur declareerde jarenlang veel meer zorguren… Lees meer »

‘Hoge werkdruk bedreigt kwaliteit huisartsenzorg’

De kwaliteit van de huisartsenzorg staat onder druk door de toenemende werkdruk onder huisartsen. Dat concludeert onderzoeksbureau Newcom in een onderzoek onder ruim 1.600 huisartsen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) pleit voor maatregelen. De artsenorganisatie liet Newcom uitzoeken hoe hoog de werkdruk is en hoe huisartsen de werkdruk ervaren. Twee derde gaf aan de werkdruk… Lees meer »

Van fraude verdachte zorgaanbieder Saphir Zorg failliet

De van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) verdachte zorgaanbieder Saphir Zorg uit Almelo is failliet. De rechtbank in Overijssel sprak het faillissement op 15 maart 2018 uit. De Sociale Recherche Twente (SRT) deed vorig jaar onderzoek naar mogelijk misbruik met zorggelden door deze zorgaanbieder. Uit dit onderzoek bleek dat Saphir Zorg geld incasseerde van cliënten met een… Lees meer »

OM-topman in Medisch Contact: ‘Handhaving euthanasie kan mogelijk buiten strafrecht’

OM-topman: ‘Handhaving euthanasie kan mogelijk buiten strafrecht’ Het Openbaar Ministerie (OM) wil met het onderzoek naar vier artsen die een ‘onzorgvuldige’ euthanasie uitvoerden het signaal afgeven: medici moeten zich aan de eigen richtlijnen houden. Als dat voor de beroepsgroep duidelijk is, kan de handhaving in de toekomst mogelijk buiten het strafrecht gebeuren, stelt procureur-generaal Rinus… Lees meer »

L. Vunderink& B. van Bruggen:‘Schrapactie kwaliteitsindicatoren Diakonessenhuis raakt kant noch wal’

Blog: ‘Schrapactie Diakonessenhuis raakt kant noch wal’ Het Diakonessenhuis kondigt ferm aan te stoppen met aanlevering van 100 vrijwillige indicatoren aan het Zorginstituut. Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland zetten vette vraagtekens bij deze actie. Niet alleen bij het aantal te schrappen indicatoren maar ook bij het vermeende gebrek aan nut van deze indicatoren. Lydia Vunderink, beleidsmedewerker… Lees meer »

Geen informatie bij medisch onderzoek/experiment is in strijd met zorgplicht WGBO

Schandalig! Volgens Marianne van Harten, een van de deelneemster aan het experiment voor patienten met galwegkanker, hebben de zorgverleners van het AMC haar op geen enkele manier geinformeerd over de risico’s van het experiment. Dit is in strijd met de ethische, professionele en wettelijke informatie en zorgplicht op grond van de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst-… Lees meer »

Calamiteiten? Bijna 800 doden tijdens medisch onderzoek: hoe kan dat?

Bijna 800 doden tijdens medisch onderzoek: hoe kan dat? Dat er tussen 2013 en 2016 veertien doden vielen bij medisch onderzoek naar galwegkanker, was tot vorige week slechts bij een zeer klein aantal mensen bekend. Dat roept veel vragen op. Als we niet weten wat er bij het AMC gebeurt, weten we dan wel of het… Lees meer »

Calamiteiten? Onderzoek AMC naar galwegkanker gestopt na veertien sterfgevallen

Onderzoek AMC naar galwegkanker gestopt na veertien sterfgevallen Het AMC in Amsterdam heeft een onderzoek naar galwegkanker in 2016 stopgezet nadat er veertien mensen tijdens het onderzoek overleden. Na analyse blijkt dat de meeste patiënten niet zijn overleden door de complicaties van de operatie. Dat zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen NU.nl naar aanleiding… Lees meer »

‘Beginnende arts heeft weinig medicijnkennis’

Een groot deel van de bijna afgestudeerde artsen in Europa zou niet goed in staat zijn om effectief en veilig geneesmiddelen voor te schrijven. Dat concludeert klinisch farmacoloog David Brinkman van het VU medisch centrum in een promotieonderzoek. Geneeskundeopleidingen zouden de beginnende artsen hier volgens hem beter op moeten voorbereiden. Brinkman onderzocht de kennis en… Lees meer »

Resistente ziekenhuisbacterie bij VUMC: opname en uitplaatsingsstop

Resistente ziekenhuisbacterie nekt VUmc VUmc heeft voor 48 uur een opname- en uitplaatsingsstop ingesteld wegens een hardnekkige ziekenhuisbacterie. De stop geldt voor de intensive care en medium care. Door de bacterie kunnen er tot donderdagavond ook geen ernstig zieke patiënten op de spoedeisende hulp opgevangen worden. VUmc kampt al ruim twee weken met de Acinetobacter… Lees meer »

Zwangere kan na proefproces in ander ziekenhuis terecht

Een hoogzwangere vrouw uit Middelburg die zich in ziekenhuis Bravis in Roosendaal niet mocht laten begeleiden door haar eigen verloskundige kan in een ander ziekenhuis terecht om daar naar eigen wensen te bevallen. Haar verloskundige Pauline Doedens heeft dat woensdag gezegd. Vorige week probeerde de vrouw via de rechter af te dwingen dat ze in… Lees meer »

Kosten nieuwe regels implantatenregister ruim 10 miljoen euro per jaar

Het gaat Nederlandse zorginstellingen 18,5 miljoen euro kosten om voor hun ICT-systemen, hun processen en hun medewerkers de wijzigingen door te voeren die gepaard gaan met het LIR-amendement. Daarnaast bedragen de jaarlijkse structurele kosten 10,3 miljoen euro. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Regeldruktoets Landelijk Implantatenregister’ van Sira Consulting in opdracht van VWS. Het kost zorginstellingen… Lees meer »

Onzeker of er sprake is van een medische fout: lees de aanwijzingen voor medische fouten

Aanwijzingen medische fouten, mede gebaseerd op het Nivel rapport 2007 pag 21 Onbedoelde schade in Nederlandse ziekenhuizen Baker et al: CMAJ. 2004 May 25; 170(11): 1678–1686. The Canadian adverse events study: the incidence of adverse events amongst hospital patients in Canada G.Ross Baker et al AANWIJZINGEN 1. heropname 2. verlenging van opname, overplaatsing naar andere… Lees meer »

Medicijnmonitor bespaart 81 miljoen euro per jaar en onnodige ziekenhuisopnames door medicatiefouten

Medicijnmonitor bespaart 81 miljoen euro per jaar Het gebruik van de zogeheten Medicijnmonitor door de BENU apotheken, zal naar schatting 81 miljoen euro per jaar besparen. Dit blijkt uit onderzoek van Equalis Strategy & Modeling. Als alle apotheken meedoen, kan het bespaarde bedrag rond de 300 miljoen euro komen te liggen, zo verwachten de onderzoekers.… Lees meer »