Nieuws

Eenvandaag: Huisartsen en psychologen maken gebruik van onveilige e-mailadressen

Honderden huisartsen en psychologen maken op hun websites gebruik van onveilige maildiensten zoals bijvoorbeeld Gmail en Hotmail. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag. Artsenfederatie KNMG, huisartsen vereniging LHV, het Nederlands Instituut van Psychologen en de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwen voor schending van het beroepsgeheim door deze werkwijze en adviseren artsen en psychologen dringend gegevens via… Lees meer »

UMC Utrecht komt terug van toegangsverbod Zembla-journalist Ton van der Ham

Zembla-journalist Ton van der Ham is toch weer welkom in het UMC Utrecht. Het ziekenhuis had hem een toegangsverbod van een jaar opgelegd, nadat hij in april was aangehouden wegens huisvredebreuk. Volgens het ziekenhuis had hij zonder toestemming gefilmd. Het UMC schrijft nu in een verklaring dat het toegangsverbod automatisch is opgelegd na de arrestatie… Lees meer »

BNNVARA sleept UMC Utrecht voor rechter om handhaven toegangsverbod

BNNVARA spant een kort geding aan tegen het UMC Utrecht, omdat het ziekenhuis het toegangsverbod voor Zembla-journalist Ton van der Ham handhaaft. Afgelopen vrijdag stelde de omroep het ziekenhuis een ultimatum om het verbod in te trekken. Dat verliep dinsdagmiddag. “Wij zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt”, aldus Robert Kievit,… Lees meer »

‘Ziekenhuizen ruim vier keer zo veel kwijt aan schadeclaims’

Ziekenhuizen waren in 2016 meer kwijt aan schadeclaims vanwege fouten dan in 2007. Het totaal viel ruim vier keer zo hoog uit.Het bedrag steeg van 9,4 miljoen euro in 2007 naar 43,2 miljoen euro in 2016, blijkt dinsdag uit een analyse die maandag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In de genoemde periode… Lees meer »

Rekenkamer EU onderzoekt grensoverschrijdende zorg

De Europese Rekenkamer onderzoekt hoe het staat met de grensoverschrijdende gezondheidszorg in de EU. Controleurs zullen daarvoor Nederland, Denemarken, Zweden, Italië en Litouwen bezoeken. De resultaten worden in de eerste helft van 2019 gepubliceerd, laat de Europese Rekenkamer dinsdag weten. “Hoewel de meeste patiënten in de EU in eigen land gebruikmaken van gezondheidszorg, kan het… Lees meer »

Maasstad Ziekenhuis zet in op samen beslissen en uitkomsten van zorg PROMS

Maasstad Ziekenhuis zet in op samen beslissen Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat de door patiënten gerapporteerde uitkomsten van zorg meten door middel van online vragenlijsten. Het ziekenhuis gebruikt de metingen om in samenspraak met de patiënt te beslissen over vervolgstappen in de behandeling. Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis: “Onderdeel… Lees meer »

Minister Bruins: Meldplicht implantaten half jaar uitgesteld

De meldplicht om data over implantaten aan te leveren aan een landelijk register, wordt een halfjaar uitgesteld. Dat blijkt uit een toelichting van minister voor Medische Zorg Bruno Bruins aan de Tweede Kamer. Het ministerie van VWS wil met het oog op de traceerbaarheid dat zorgaanbieders verplicht worden om gegevens over geplaatste en verwijderde implantaten… Lees meer »

Tandarts mag geen orthodontie meer uitvoeren na klacht over werkwijze

De betreffende tandarts heeft de zoon van klagers behandeld. Zij dienden daarover een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven, dat de klacht gegrond verklaart. Bij de zoon was een gebitscorrectie nodig. Door de tandarts werd bij hem daarvoor een beugel met brackets (slotjes) geplaatst. Klagers verwijten de tandarts dat hij vooraf geen behandelplan heeft… Lees meer »

Verslaggever van der Ham Zembla mag UMC Utrecht jaar lang niet betreden

Verslaggever Zembla mag UMC Utrecht jaar lang niet betreden Zembla-journalist Ton van der Ham mag het UMC Utrecht een jaar lang niet betreden. Van der Ham was in april aanwezig bij een lezing en werd daar aangehouden omdat hij zich volgens het ziekenhuis niet aan de regels hield. Het ziekenhuis trekt de aangifte tegen Van… Lees meer »

Promotieonderzoek C. Zegveld: Ook netwerk van zorgaanbieders moet aansprakelijk kunnen worden gehouden voor medische fouten

Ook netwerk van zorgaanbieders moet aansprakelijk kunnen worden gehouden PERSBERICHT 17 mei 2018 – Patiënten of nabestaanden die een schadevergoeding eisen als er fouten zijn gemaakt in de behandeling, kunnen op grond van het huidige medische aansprakelijkheidsrecht vastlopen omdat niet duidelijk is wie in een netwerk van zorgaanbieders aansprakelijk is. Om deze patiënten beter te… Lees meer »

Faillissement Ruwaard van Putten nog lang niet afgerond

Het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is nog altijd niet afgewikkeld. Op 22 mei staan de specialisten en curatoren voor de rechter. Die moet gaan bepalen hoeveel geld de specialisten nog van het ziekenhuis krijgen. Dat meldt het AD op 17 mei 2018. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging in 2013 failliet. Drie… Lees meer »

Landelijk meldpunt ontvangt steeds meer klachten over zorg

Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) heeft in 2017 in totaal 6.885 klachten ontvangen. Dit zijn er meer dan in de jaren ervoor: in 2016 ontving het LMZ 6.455 klachten en in 2015 5.115 klachten. De meeste klachten gingen over ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) en verpleeghuiszorg. Dit blijkt uit het Klachtbeeld 2017 van het Landelijk Meldpunt Zorg. Het… Lees meer »

SIN-NL eist aftreden rechter Mr Henk Wammes, raadsheer Gerechtshof Arnhem

SIN-NL publiceert nieuwe website over schijn van partijdigheid rechter Mr Henk Wammes: www.rechterhenkwammes.info In september 2012 legden rechter-raadsheer Mr Henk Wammes (1954) en twee andere rechters-raadsheren van het Gerechtshof Arnhem, Mr A.W. Steeg en Mr B.J. Lenselink, aan SIN-NL en aan Mr Sophie Hankes,- onrechtmatig- een dwangsom van 150.000 euro op bij handhaving van de website… Lees meer »