Nieuws

Artsen leerden niets van medische fouten bij Regina Hankes-Zwart

Ter herinnering aan Regina Hankes-Zwart 13 november 1919-14 augustus 2002                                                    Zij was slachtoffer van medische fouten. Haar aandenken zij tot zegen.                         Powerpoint presentatie Artsen en Centraal Medisch Tuchtcollege nalatig 1. Overdosis hoge bloeddrukmedicatie door cardiologen Aouw Yong en Uppal: niervergiftiging en bijna overlijden Gevolg: noodzaak opname intensive care, 3 maanden ziekenhuisopname en 2… Lees meer »

Rechtszaak vrije artsenkeuze niet gecontracteerde zorg: ‘Er staat veel op het spel’

Rechtszaak vrije artsenkeuze: ‘Er staat veel op het spel’ Het proefproces van de stichting vrije artsenkeuze gaat maandag van start. In de zaak tegen de vier grote zorgverzekeraars draait alles om de vergoeding van niet gecontracteerde zorg. Advocaat Koen Mous van de Stichting Vrije Artsenkeuze: ‘Deze procedure raakt de kern van ons zorgstelsel en gaat… Lees meer »

Risico op hartklachten door gebruik van spierverslapper Inhibin

Het medicijn tegen spierkrampen Inhibin is voortaan alleen nog maar op recept verkrijgbaar. Mensen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen die het middel gebruiken kunnen last krijgen van hartproblemen, waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) woensdag. Het college baseert zich op een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat de stof kinine in de… Lees meer »

Hulpmiddelenmaker OrbusNeich, verdacht van omkoping, heeft nauwe banden met medisch-academische wereld

Dit betreft het bedrijf Orbus Neich te Hoevelaken, lees het artikel van FTM dd 7 nov. 2018 hieronder ————————- Hulpmiddelenmaker, verdacht van omkoping, heeft nauwe banden met medisch-academische wereld Vorige week viel de fiscale opsporingsdienst FIOD binnen bij een medische-hulpmiddelenproducent ‘in het midden van het land’ omdat het bedrijf artsen zou hebben omgekocht. Uit onderzoek… Lees meer »

UMC’s presteren financieel veel beter dan algemene ziekenhuizen

Universitaire ziekenhuizen hebben de zaken financieel veel beter op orde dan algemene ziekenhuizen, zo blijkt woensdag uit een onderzoek van accountantsorganisatie BDO. In een ranglijst van BDO scoren de Universiteit Medisch Centra (UMC) gemiddeld een 9,2 voor hun financiële gezondheid. Algemene ziekenhuizen scoren gemiddeld een 7,2 en maar liefst veertien algemene ziekenhuizen behaalden een onvoldoende.… Lees meer »

Jaarlijks sterven 33.000 Europeanen door superbacterie, 75% in ziekenhuis

Jaarlijks sterven 33.000 Europeanen door superbacterie Elk jaar sterven 33.000 mensen in Europa door een zogeheten superbacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica. Het Europese centrum voor ziektepreventie en controle (ECDC) meldt dat de ziektes die mensen door de bacteriën krijgen vergelijkbaar zijn met de griep, tbc en hiv samen. Het onderzoek van het… Lees meer »

Bestuurders IJsselmeerziekenhuizen Loek Winter, Tim Roldaan en Willem de Boer ontkennen verwijtbaar handelen

Bestuurders IJsselmeerziekenhuizen ontkennen verwijtbaar handelen Loek Winter, Tim Roldaan en Willem de Boer nemen afstand van de beschuldigingen van belangenverstrengeling en verwijtbaar handelen aan hun adres. De bestuurders van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen reageren daarmee op een dinsdag verschenen artikel van Follow the Money (FTM). Van 2017 tot en met mei 2018 kochten de ziekenhuizen in… Lees meer »

Eindelijk duideijkheid: gynaecoloog Dieles Tergooi ziekenhuis en het overlijden van baby Charlotte

Kort commentaar SIN-NL Jaren hebben de ouders van de zo tragisch overleden baby Charlotte moeten vechten voor erkenning. Deze zomer 2018 legde het medisch tuchtcollege  de verantwoordelijke gynaecoloog J. Dieles Tergooi ziekenhuis Blaricum een berisping op. Zo gaat dat in de zorg…… Is dit gerechtigheid voor ernstig en vermijdbaar falen, een onpeilbaar verdriet dat een… Lees meer »

Celstraf voor Margriet Reinders Paterswolde na jarenlange fraude met pgb’s van haar cliënten

Celstraf voor Margriet R. uit Paterswolde na jarenlange fraude met pgb’s van haar cliënten Pgb-invallen Beerta en Paterswolde De rechtbank in Zwolle heeft de 56-jarige Margriet R. veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Het grootste deel daarvan is voorwaardelijk.(SIN-NL: 9 maanden) R. pleegde jarenlang fraude met persoonlijke budgetten (pgb’s) die cliënten aan haar zorg hadden toevertrouwd.… Lees meer »

‘Ex-patiënten borstkanker onnodig vaak naar ziekenhuis voor controle’

Voormalig borstkankerpatiënten met een kleine kans om de ziekte opnieuw te krijgen, moeten onnodig vaak naar het ziekenhuis voor controles. Dit blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Annemieke Witteveen van de Universiteit van Twente Witteveen analyseerde de behandelingen van circa 50.000 vrouwen die borstkanker hadden, meldt Trouw maandag. Daaruit blijkt dat het aantal behandelingen niet gekoppeld is aan… Lees meer »

Q-koorts nog niet voorbij: In totaal al 95 doden

Aan de Q-koorts blijken inmiddels in totaal 95 mensen te zijn overleden. Het aantal is op te maken uit de bijgestelde Nationale Chronische Q-koorts Database. Twee jaar geleden was er nog sprake van 74 sterfgevallen door Q-koorts. De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een… Lees meer »

Internist-medisch oncoloog Jan Schellens bekend oncoloog weg om #MeToo Grensoverschrijdend gedrag

Bekend oncoloog weg om #MeToo Grensoverschrijdend gedrag Een gelauwerd onderzoeker vertrekt bij een ziekenhuis en universiteit wegens grensoverschrijdend gedrag. Jan Schellens, vooraanstaand onderzoeker naar kanker in Nederland, is vertrokken bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (NKI-AVL) nadat een extern bureau op verzoek van de raad van bestuur onderzoek deed naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag… Lees meer »

Video Adrienne Cullen over UMCU en debat medische fouten in de Balie 29 okt 2018

Toelichting SIN-NL Inderdaad geen erkenning en ook geen empathie voor slachtoffers van medische fouten. Let wel: geen erkenning van de medische fout betekent: geen informatie noch mondeling noch schriftelijk in het medisch dossier, geen adequate vervolgdiagnostiek en geen herstelbehandeling, zelfs indien mogelijk!!! Dit alles in in strijd met de ethische, professionele en wettelijke zorgplicht van… Lees meer »

Doorzoeking en beslag in onderzoek naar corruptie in medische sector mbt hulpmiddelen

SIN-NL: Dit betreft het bedrijf Orbus Neich te Hoevelaken, lees het artikel van FTM dd 7 nov. 2018 —————————— Doorzoeking en beslag in onderzoek naar corruptie in medische sector De FIOD heeft op 30 oktober 2018 een bedrijfspand in het midden van Nederland doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijke onderzoek naar corruptie. Er is beslag… Lees meer »