Neuroloog Kuks aan digitale schandpaal met nieuwe website.

SIN-NL, belangenorganisatie voor slachtoffers van medische fouten, lanceert dinsdag 26 januari 2010 een nieuwe website: www.jankuks.nl. De site is gewijd aan de Groningse neuroloog Jan Kuks en is een direct uitvloeisel van de Zwarte Lijst van artsen, online gezet door SIN-NL. De Groningse rechtbank gaf SIN-NL in september 2009 toestemming om de Zwarte Lijst van artsen online te houden en dr. Kuks op de Zwarte Lijst te handhaven.

Kuks heeft bij een slachtoffer van een medische fout opzettelijk onvoldoende onderzoek verricht en de symptomen- onterecht- als psychisch geduid. Kuks dekt daarmee de foutieve operatie van collega-artsen en houdt de doofpot van medische fouten in stand. Het slachtoffer is door de medische fout invalide geworden. Deze casus is niet uniek. Onderzoek van Prof. van Dijk, criminoloog van de Universiteit van Tilburg, heeft uitgewezen dat artsen structureel vrijwel geen eerlijke informatie en herstelbehandeling geven na een medische fout. Dit is een misdrijf volgens het Wetboek van Strafrecht. Van Dijk concludeert bovendien dat artsen veelal de symptomen van slachtoffers onterecht als psychisch duiden. Van Dijk noemt dit victim blaming.

Met de lancering van de website wil SIN-NL publiekelijk aan de kaak stellen dat deze neuroloog zijn professionele en wettelijke verplichtingen bewust niet nakomt en juridisch onaantastbaar is. De website is ook bedoeld als oproep aan politici om misstanden in de medische sector aan te pakken en slachtoffers van medische fouten te helpen. Slachtoffers van medische fouten hebben geen toegang tot de reguliere gezondheidszorg en worden aan hun lot overgelaten door de Inspectie Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie.

SIN-NL streeft naar eerlijke informatie en herstelbehandeling voor slachtoffers van medische fouten. De gangbare juridische paden zijn doodlopende wegen. Met de site toont SIN-NL aan dat het internet nieuwe mogelijkheden biedt om misstanden in de medische sector aan de kaak te stellen en de verantwoordelijken aan te zetten tot verbetering.