Neurochirurg Coppes, Kuijlen of Wagemakers UMCG verwisselt links/rechts bij rugoperatie in Bethesdaziekenhuis

Commentaar SIN-NL
Uit vergelijking van de website van het UMCG en het Bethesdaziekenhuis Hoogeveen blijkt dat neurochirurg M.H. Coppes gespecialiseerd is in operaties aan de wervelkolom en dat hij bij beide ziekenhuizen als neurochirurg werkzaam is. Ook neurochirurg J.M.A. Kuijlen is werkzaam in beide ziekenhuizen en blijkt een spinale specialisatie te hebben. Last but not least werkt ook drs M. Wagemakers als neurochirurg in beide ziekenhuizen, maar hij heeft endoscopie en tumor als specialisatie.

Dus de conclusie is gerechtvaardigd dat of dr Coppes, of dr Kuijlen, of drs Wagemakers “een onaanvaardbaar risico heeft genomen”, citaat van de Inspectie Gezondheidszorg, door de time-out procedure voortijdig af te breken.

Een eventuele berisping voor een dergelijke opzettelijke schending van zijn ethische, professionele en wettelijke zorgplicht conform de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst is naar de mening van SIN-NL een onvoldoende maatregel en een regelrechte belediging voor het slachtoffer.
De falend neurochirurg verdient plaatsing op de zwarte lijst van artsen van SIN-NL. Over zes weken, na de uitspraak van het medisch tuchtcollege, wordt bekend wie de falend neurochirurg daadwerkelijk is.

Dr. M.H. Coppes Dr. J.M.A. Kuijlen Drs. Wagemakers
CoppesMHneurochirurg Kuijlen wagemakers

bron: dvhn.nl 8 okt. 2015

Chirurg verwisselt links en rechts bij rugoperatie 

GRONINGEN/HOOGEVEEN – Een neurochirurg van het UMC Groningen heeft een patiënt bij een hernia-operatie in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen per ongeluk aan de linkerkant geopereerd terwijl de hernia rechts zat.

De chirurg is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het medisch tuchtcollege gesleept. Hij erkent zijn fout. ,,Ik wist dat ik rechts moest opereren maar ik ben aan de verkeerde kant van de patiënt gaan staan, waardoor er een verwisseling in mijn hoofd is ontstaan”, zei hij voor het tuchtcollege in Groningen.

Verwisseling van links en rechts is een klassieke fout in de chirurgie. Doordat de patiënt soms andersom wordt gelegd of de chirurg aan de ene of andere kant van de operatietafel gaat staan, ontstaat er wel eens verwarring. Om dat te voorkomen is er een zogeheten time out-procedure ingesteld. Dat houdt in dat de chirurg voor elke operatie als laatste check samen met al het andere operatiepersoneel moet doornemen wat voor operatie hij gaat doen aan welke zijde van de patiënt.

Het grootste deel van de medische fouten die tot schade bij patiënten leiden, vindt plaats tijdens operaties. ,,Daarom is toezicht op het juist toepassen van de time out-procedure van belang”, zei de inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tijdens de zitting van het college. ,,Door het niet goed volgen van die procedure heeft deze chirurg een onaanvaardbaar risico genomen.”

Dat erkende de chirurg zelf ook wel, al vond zijn advocaat wel dat zijn fout was ‘uitvergroot’. In tegenstelling tot de normale gang van zaken, besloot hij in dit geval niet de hele time out-procedure af te lopen omdat de anesthesist te laat kwam. ,,Ik wilde de patiënt niet nog langer laten wachten.” De tuchtrechter wees nog op een vergelijkbare uitspraak van het tuchtcollege in Den Haag, waar een chirurg net als in dit geval zelf meteen erkende fout te zijn. ,,Toch was de uitspraak daar een berisping.”

De uitspraak in deze zaak volgt over zes weken.
—————

8 januari 2016 .
Welnu de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Groningen zitting 8 okt. 2015 is bekend.
Uitspraak vond plaats op 17 nov. 2015. Lees hier het vonnis.
Blijkbaar is de neurochirurg berispt en is hij niet in hoger beroep gegaan.
Bij controle van de website van het BIG-register op 7 januari 2016 blijkt neurochirurg M Wagemakers per 4 jan. 2016 berispt.

Het BIG-register vermeldt:

Naam
M. Wagemakers
Geslacht
Man
BIG-nummer
19048434401
Beroepsgroep
Artsen
Specialisme
Neurochirurgie (neurochirurg)
Aantekening
Bij de inschrijving in het register van artsen is per 4 januari 2016 aangetekend dat deze zorgverlener een berisping is opgelegd. De maatregel is opgelegd vanwege: onjuiste behandeling en/of verkeerde diagnose.