Mogelijk 13 onnodige hersenoperaties in MST;neurochirurgen op non-actief

28 november 2012 door: Adri van Beelen bron: www.mednet.nl
Mogelijk dertien onnodige hersenoperaties in MST
Mogelijk dertien mensen hebben in het Medisch Spectrum Twente onnodig een hersenoperatie ondergaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Twentse ziekenhuis. Externe onderzoekers gaan de dertien gevallen verder bekijken. Dit meldt Skipr.
De operaties werden uitgevoerd na een diagnose van neuroloog Ernst Jansen Steur, tegen wie vandaag een strafproces van start gaat. Hij zou foute diagnoses hebben gesteld waardoor patiënten ernstige schade opliepen. De ex-arts vertelde patiënten dat zij ernstige ziektes als parkinson, MS of alzheimer hadden terwijl dat niet zo was. Letselschadespecialist Yme Drost doet aangifte tegen de twee neurochirurgen die momenteel thuis zitten
Droef
Het onderzoek naar de hersenoperaties kwam woensdag naar buiten. Rene Brouwer van de raad van bestuur van het ziekenhuis sprak in het Radio 1 Journaal van een droevige ontwikkeling. Het onderzoek richtte zich op 120 patiënten van Steur. In 2005 trok letselschadeadvocaat Yme Drost met ruim twintig gedupeerde patiënten aan de bel. Ze drongen aan op het onderzoek. Drost deed begin 2009 aangifte bij het Openbaar Ministerie, dat begon met een gerechtelijk vooronderzoek. Bij de advocaat hebben zich bijna 200 patiënten gemeld, van wie er 105 een claim hebben ingediend. Inmiddels is tussen de 1 en 2 miljoen euro uitgekeerd aan de gedupeerden. Zie verder:
28 november 2012 door: Skipr Redactie bron: www.skipr.nl
Mogelijk onnodige operaties ‘schokken’ MST
Bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente (MST) is geschokt over de mogelijk onnodige hersenoperaties, die in het MST zijn verricht op basis van diagnoses van ex-neuroloog Jansen Steur. Dat zei hij woensdagavond in actualiteitenprogramma Nieuwsuur.
(Advertentie)
Woensdag kwam naar buiten dat 13 patiënten tussen 1999 en 2003 mogelijk onnodig zijn geopereerd om hersenweefsel af te nemen. Volgens Kingma betrof het in tien gevallen patiënten met een verdenking van een hersentumor. Daarnaast kregen drie patiënten de indicatie geheugenstoornis mee. “Behalve in heel uitzonderlijke gevallen, hoef je bij zulke patiënten geen biopsie te nemen”, erkende Kingma.
Autoriteit
Volgens Kingma waren er ten tijde van de operaties nog geen bedenkingen bij de diagnoses die Jansen Steur stelde. Dat de betrokken neurochirurgen geen vraagtekens bij Jansen Steurs verzoeken om een operatieve ingreep plaatsten, hangt volgens Kingma ook samen met zijn toenmalige status als autoriteit op het gebied van degeneratieve hersenaandoeningen.
Teambespreking
Als sluitstuk op het onderzoek van het MST gaat een onafhankelijke neurochirurg de komende tijd beoordelen of er daadwerkelijk sprake is geweest van onnodige operaties. Volgens Kingma zijn één-tweetjes zoals tussen Jansen Steur en de betrokken neurochirurgen momenteel vrijwel ondenkbaar, aangezien de aanvraag tot zulke ingrepen onderwerp van teambesprekingen is. Kingma erkende dat een aantal patiënten ook na het vertrek van Jansen Steur in 2003 met zware medicijnen is doorbehandeld. Pas toen de eerste verdenkingen tegen Jansen Steur rezen is de medicatie in de loop van 2004 gestaakt.
Medewerking
Ook de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN) laat in een verklaring weten de operaties op basis van mogelijk twijfelachtige verwijzingen dan wel indicaties in het MST te betreuren. De NVvN wil voor de patiënten en hun familieleden alsmede de betrokken artsen zo snel mogelijk duidelijkheid over de vraag of er sprake is geweest van onjuist neurochirurgisch handelen. Om deze reden steunt de NVvN een extern expertiseonderzoek. Indien nodig zal de NVvN zonder voorbehoud aan dit onderzoek meewerken.
• Rechtbank houdt zaak Jansen Steur aan
• Jansen Steur weigert onderzoek persoonlijkheid
• Neuroloog verdacht van 21 strafbare feiten
• Aangifte tegen twee neurochirurgen MST
• Mogelijk 13 onnodige hersenoperaties in MST
• Ex-neuroloog afwezig bij start proces
• Tientallen schades ex-neuroloog uitgekeerd
• OM zet hoog in tegen Twentse neuroloog
• OM vervolgt ex-neuroloog voor vijf misdrijven
• Bijeenkomst slachtoffers neuroloog Enschede