LUMC voert weer alle transplantaties uit

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert weer alle transplantaties uit. De moeilijkste ingrepen waren half december verplaatst vanwege een ruzie tussen de chirurgen.

 De taken zijn herschikt en er zijn “stappen gezet” op weg naar een oplossing voor het conflict. Daarom kan de beperking worden opgeheven, meldde het ziekenhuis dinsdag.

Het LUMC had half december besloten voorlopig geen lever-, nier- en alvleeskliertransplantaties uit te voeren. Die ingewikkelde ingrepen verhuisden naar het Erasmus MC in Rotterdam. Dat werd vorige week naar buiten gebracht. In de afgelopen maand is één patiënt in Rotterdam geopereerd.

Het LUMC wil niet zeggen waar de ruzie over gaat. Drie van de zeven chirurgen bleven tijdelijk thuis. Het is niet bekend of zij nu weer aan de slag gaan. De vier andere chirurgen hoeven voorlopig minder andere ingrepen uit te voeren, zodat ze beschikbaar zijn voor de transplantaties.

Opspraak

De ruzie bij het LUMC vormt de derde keer in korte tijd dat een bekend ziekenhuis in opspraak komt. Eerder kwam het UMC in Utrecht negatief in het nieuws, omdat het twee dodelijke incidenten had verzwegen en een tumor over het hoofd had gezien. In het AMC in Amsterdam raakte een drie maanden oude baby ernstig verminkt bij een operatie. (ANP)
—————-

bron: zorgvisie 19 jan. 2016

Transplantatiechirurgen LUMC opereren weer

Het LUMC legde half december het transplantatieprogramma stil vanwege een conflict tussen de zeven transplantatiechirurgen.

Het conflict is nog niet bijgelegd. Mediation heeft niet geholpen.

Herschikking
Volgens het LUMC-bestuur zijn er wel ‘stappen gezet’. Daarom zijn vier van de zeven chirurgen nu weer aan het werk.Er heeft een herschikking plaatsgevonden van taken. De chirurgen die nu weer opereren zijn vrijgesteld van andere operaties. Sinds half december is het betreffende transplantieprogramma stil gelegd en zijn de operaties uitbesteed aan het Erasmus MC. In die tijd is daar één transplantatie-patiënt uit Leiden geopereerd.

Transplantaties
Vanaf deze week voert het LUMC zelf weer alle lever-, nier- en pancreastransplantaties uit. Omdat de chirurgen zich volledig met de transplantaties kunnen bezig houden, is volgens het LUMC ‘de noodzakelijke capaciteit’ gecreëerd.

LUMC
Het LUMC heeft een ‘ervaren kwartiermaker’, tevens interim hoofd, aangesteld, die het multidisciplinaire team begeleidt. Het LUMC kon nog niet nader reageren op vragen.

Carina van Aartsen

Redacteur cure