Lange wachttijd, verkeerd advies: spoedzorg laat te wensen over

Verkeerd advies of helemaal geen advies, lange wachttijden, gehaaste artsen: bij één op de vijf mensen die voor spoedzorg hulp zoeken, gaat het mis.

Uit een enquête van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat spoedzorg bij de huisarts, huisartsenpost (HAP) of spoedeisende hulp bij het ziekenhuis (SEH) te wensen overlaat.

Wachttijden of gehaaste artsen

Patiënten lopen tegen dezelfde problemen aan. Ze klagen onder meer over de wachttijden, communicatie tussen zorgverleners en de aandacht voor de pijn die wordt ervaren. Ook geven ze aan van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

ZIE OOK: Wachttijden bij huisartsenposten veel te lang: ‘We schrokken ervan’

Eén op de vijf mensen zegt aan de telefoon geen advies te krijgen, of het verkeerde advies. Ook moeten mensen vaak lang wachten aan de telefoon en krijgen ze meestal niet te horen waarom dat is. En als mensen dan toch naar de huisartsenpost komen en een dokter zien, is die arts vaak te gehaast. Een patiënt gaf aan in de enquête: “Het werd allemaal erg gebagatelliseerd, terwijl bleek dat ik diepe tweedegraads brandwonden had.”

‘Communicatie moet beter’

Volgens Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, moet de uitwisseling van medische gegevens worden verbeterd. Ook de communicatie tussen zorgverleners moet beter. “Vertel patiënten wat er gaat gebeuren en hoelang ze eventueel moeten wachten.”