Karolinska instituut Stockholm ontslaat chirurg P. Macchiarini

‘Wonderchirurg’ per direct ontslagen

Het Karolinska Instituut in Stockholm heeft gisteren besloten de veelbesproken chirurg Paolo Macchiarini per direct te ontslaan van zijn functie als onderzoeker. De ‘wonderchirurg’ werd wereldberoemd door als eerste succesvol een tissue-engineered tracheatransplantatie uit te voeren. Zweedse journalisten onthulden in een documentairereeks dat hij zijn wetenschappelijke successen had overdreven en dat patiënten niet goed geïnformeerd waren.

Verleden jaar liet het Karolinska Instituut (KI) nog zelf een onderzoek uitvoeren, en kwam tot de conclusie dat hij ‘niet schuldig was aan wetenschappelijk wangedrag’. De documentairereeks in januari  2016 was aanleiding voor het instituut om het interne onderzoek te hervatten.
Professor Anders Hamsten, vicevoorzitter van het KI, stapte op. Hoewel het interne onderzoek nog gaande is, heeft het instituut vroegtijdig besloten om deze stappen te ondernemen. Aan wetenschappelijk tijdschrift Science zou Macchiarini hebben laten weten protest aan te tekenen tegen deze beslissing en er alles aan te doen om zijn reputatie te zuiveren.
24 maart 2016

Lees ook:

12-02-2016 Tumult in Zweedse academie om wonderchirurg
05-02-2016 Wonderchirurg valt door de mand
26-11-2008 Succes met tissue-engineering bij tracheatransplantaat

———–

5 februari 2016 medischcontact.nl

Wonderchirurg valt door de mand

De man die als eerste succesvol een tissue-engineered trachea-implantaat transplanteerde, chirurg Paolo Macchiarini, moet vertrekken bij het befaamde Karolinska Instituut. De Italiaanse wonderdokter blijkt zowel op persoonlijk als op professioneel vlak behoorlijk in de fout te zijn gegaan.

In 2008 was het wereldnieuws: in de linkerhoofdbronchus van een 30-jarige vrouw met bronchomalacie, was succesvol een tissue-engineered trachea getransplanteerd. Hoofdonderzoeker en chirurg Paolo Macchiarini werd er wereldberoemd door. De dokter mocht in allerlei programma’s en bladen verschijnen en vertellen over zijn successen. Maar uit Amerikaanse en Zweedse publicaties die dit jaar verschenen, doemt een beeld op van een fantast, die slechte onderzoeksresultaten wegpoetste, loog over zijn cv, en een geliefde gigantisch bedroog.

Die geliefde, een tv-producent die een lovend programma over hem had gemaakt, is uiteindelijk degene die de bal aan het rollen bracht. Haar verhaal stond eerder dit jaar in Vanity Fair.

Benita Alexander werd verliefd op de Italiaan, die haar verwende met mooie reizen en heerlijk eten in de beste restaurants. Ze maakte plannen voor een huwelijk waarbij koninklijke bruiloften zouden verbleken: de beste cateraars werden ingehuurd, Andrea Bocelli zou komen zingen, de Obama’s en de Clintons zouden als gast komen, en als klap op de vuurpijl zou de paus het huwelijk voltrekken, in zijn zomerverblijf. Dat kon allemaal, omdat Macchiarini zo’n goede band met al deze beroemdheden zou hebben.

Uiteindelijk kwam Alexander erachter dat de paus op de huwelijksdatum niet eens in het land zou zijn, en stortte het kaartenhuis ineen. De Vanity Fair-journalist kwam erachter dat er weinig klopte van zijn cv: zo zou hij ergens een tweejarig fellowship in thoraxchirurgie hebben voltooid. In werkelijkheid ging het om een niet-chirurgische stage van een half jaar.

Macchiarini was inmiddels doorgedrongen tot het gerenommeerde Karolinska Instituut in Zweden. Daar voerde hij drie tracheatransplantaties uit: twee patiënten overleden, één ligt al sinds 2012 op de ic. Een klein meisje dat elders werd geopereerd overleed. Nog eens drie mensen overleden in een Russisch centrum waar hij ook werkte. In één geval ging het om een 33-jarige vrouw die voorafgaand niet ernstig ziek was, maar vanwege een pijnlijk tracheostoma de operatie onderging. Hij zou zijn patiënten vooraf niet goed hebben geïnformeerd over de risico’s. In publicaties zou hij volgens collega’s de resultaten te rooskleurig hebben voorgesteld. Macchiarini ontkent dit.

Het tijdschrift Science meldt dat het Karolinska Instituut het contract van de chirurg niet verlengt.

Sophie Broersen

Lees ook:

26-11-2008 Succes met tissue-engineering bij tracheatransplantaat
23-10-2013 Tissue-engineering bij tracheatransplantaat lijkt veilig

Online gepubliceerd op: 5 februari 2016

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? Log in. (9)

“Wonderen bestaan niet en derhalve bestaan er ook geen wonderdokters. Om een goede dokter te worden moet je, net als in de topsport en de muziek, minstens 10 000 uren goed geoefend hebben en vervolgens gepaste bescheidenheid te betrachten bij de uitvoering van je vak. Ik vind het ongelooflijk dat juist Zweden in de praatjes van deze man getrapt zijn. Overigens worden in Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra, naar mijn ervaring, je diploma’s goed gecontroleerd, maar het CV inderdaad marginaal. ”

C.M.A. Bruijninckx, chirurg, ROTTERDAM Nederland – 06-02-2016 15:01

“@Jansen: Dat is verdomd ook een goede vraag! De ervaring leert natuurlijk dat dat niet gebeurd, blijkbaar zelfs in het Karolinska Instituut niet! Pas vorig jaar begreep ik dat het “oppimpen” van je CV een veel gebruikte manier is om hogerop te komen. Dat ga ik ook eens proberen, wie weet waar ik dan volgend jaar zit. Ik begin maar vast met Zweeds leren!”

GJ Bonte, Neuroloog, Dalfsen Nederland – 06-02-2016 13:52

“…en wat te denken van de rol van t gerenommeerde Karolinska Instituut uit Zweden? Worden daar de cv’s niet gecontroleerd?”

G.P.P.G. Jansen, plastisch chirurg, Mook Nederland – 06-02-2016 11:39

“Zie hier het gevaar van de narcist die niet wordt beteugeld. Narcisten zijn prima mensen om beslissingen te laten nemen, maar ze kunnen niet zonder een kritische tegenpool die vooral hun grootheid helpt relativeren. Zo kunnen narcisten tot grote hoogte komen. Maar narcisten die door narcisten worden gesteund, die komen te dicht bij de zon en storten dan diep ter aarde.
Het lijkt wel de bancaire wereld, of de Haagse politiek. ”

W.J. Duits, Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland – 06-02-2016 11:13

“@Schaafstra: Daar ben ik het van harte mee eens. Die mevrouw Alexander vond het blijkbaar maar wat leuk, al die luxe en wereldfaam, en het aanschurken tegen een beroemde chirurg. Pas toen de Paus het huwelijk niet zou inzegenen viel “het kaartenhuis ineen”. Mevrouw had dan waarschijnlijk zelf ook wel enige kenmerken van een narcistische persoonlijkheid. ”

GJ Bonte, Neuroloog, Dalfsen Nederland – 06-02-2016 10:44