IGZ kreeg voor 2010 47 meldingen over problemen PIP borstimplantaten

Commentaar SIN-NL
Bingo: RTL Nieuws heeft via de meldingen over problemen met de PIP borstimplantaten het bewijs in handen gekregen dat de IGZ willens en wetens gezwegen heeft en niet gehandeld heeft.
Dit zwijgen en nalaten van adequaat optreden valt onder de strafrechtelijke term: verwijtbaar.
De IGZ had het gebruik van PIP-implantaten per direct moeten verbieden, na adequaat onderzoek.
De IGZ had de patientes met PIP-implantaten per direct tot medisch onderzoek moeten oproepen.
De IGZ heeft vermijdbare en verwijtbare schade toegebracht aan duizenden vrouwen.
De IGZ heeft niet voldaan aan haar ethische, professionele en wettelijke zorgplicht.

11 april 2012 bron: www.RTL Nieuws
Zorginspectie negeerde 47 meldingen foute PIP-implantaten
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg vóór 2010 al 47 meldingen over problemen met PIP- borstimplantaten. Maar de toezichthouder deed helemaal niets met die meldingen, blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL
IGZ negeerde vele klachten met implantaten
Pas in 2010 verbood de IGZ de handel in en het implanteren van borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses. Dat was pas nadat de Franse autoriteiten problemen met het merk hadden gemeld.
Importeur meldde ‘scheuren’
RTL Nieuws vroeg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg de meldingen op, ontvangen vóór 2010 over problemen met PIP-borstsiliconenimplantaten. Daaruit blijkt dat de IGZ van 2002 tot en met 2008 47 probleemmeldingen kreeg, over in totaal 77 implantaten.
Alle meldingen zijn gedaan door de firma Rofil, de importeur van PIP in Nederland. Alle meldingen betroffen ‘productfalen’. Volgens IGZ had Rofil veel meer problemen moeten melden, dan het relatief lage aantal van 47. Lees hier de volledige reactie van de inspectie (pdf).
Directeur Rofil: protheses gingen stuk
Ook de importeur van Rofil heeft gereageerd. Het ging meestal om het stukgaan van protheses, aldus Rob Schreuder, de toenmalige directeur van de importeur Rofil. Hij reageert voor het eerst op het PIP-schandaal. Lees hier de complete reactie van Schreuder.
Chirurg meldde lekkages in 2009
RTL Nieuws heeft bovendien bevestigd gekregen dat het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam in 2009 al problemen met PIP-implantaten bij de IGZ heeft aangekaart. Een plastisch chirurg van dit ziekenhuis heeft tegen een inspecteur gezegd dat hij veel scheurende implantaten zag van het merk Rofil. Ook deze melding was voor de IGZ geen aanleiding om nader onderzoek te doen.
Aantal meldingen per jaar:

Gerie Stolk • Amsterdam, Netherlands
In 2001 heb ik reeds bij de firma Rofil gemeld dat er iets niet in orde was met de PIP-implantaten vanwege voorvallen met een aantal patienten!
Ik was destijds als directeur verbonden aan het Esthetisch Centrum, gelieerd aan het Medisch Centrum Jan van Goyen. Ik zal hier niet herhalen wat ik als conclusie kreeg van de toenmalige directeur van de firma!
Met onmiddellijke ingang gestopt met de PIP’s en heb de totale consignatievoorraad laten weghalen!! Ben verbaasd dat het nu allemaal pas speelt.

11 april 2012 www.nu.nl
IGZ wist van problemen implantaten

AMSTERDAM – De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg tien jaar geleden al de eerste meldingen over problemen met borstimplantaten van het omstreden Franse merk PIP.
De toezichthouder deed echter niets met die meldingen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Voor 2010, toen de Franse autoriteiten de problemen meldden, kreeg de IGZ 47 meldingen over de protheses. Bijna alle meldingen gingen over het stukgaan van de protheses.
De IGZ zegt in een reactie dat de problemen destijds geen reden voor onderzoek waren. “De fabrikant is immers degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit”, aldus de inspectie.
Nattigheid
In 2008 voelde de IGZ wel nattigheid en overwoog om importeur Rofil aan te spreken. “Maar gezien een aantal andere lopende belangrijke dossiers in die periode en beperkte capaciteit, is dit destijds niet direct opgepakt.”
In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het toezicht van de inspectie. De VVD vindt dat het geduld met de IGZ opraakt.
De commissie Sorgdrager, die momenteel onderzoek doet naar de werkwijze van de inspectie, zou dit ‘schandaal’ ook tot op de bodem moeten uitzoeken, aldus Kamerlid Anne Mulder.

Delen:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone