IGZ Aanwijzing voor Reinaert Kliniek

Aanwijzing voor Reinaert Kliniek

Nieuwsbericht | 03-08-2017

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing gegeven aan de Reinaert Kliniek. Dit is een particuliere kliniek met vestigingen in Maastricht en Sittard.

De inspectie had in mei 2017 een bevel opgelegd. Reinaert Kliniek moest direct stoppen met kinderen onder de drie jaar te opereren. Oudere kinderen mocht de kliniek alleen opereren onder bepaalde voorwaarden. Borstimplantaten mocht de kliniek alleen inbrengen in een operatiekamer die aan vereiste voorwaarden voldeed. Aan het schoonmaken van operatie-instrumenten werden eisen gesteld.
Het bevel werd beëindigd nadat de kliniek deze punten verbeterd had.

Aanwijzing

De kliniek kon echter niet aantonen dat ze deze zaken blijvend goed geregeld had. Daarnaast zag de IGZ tijdens het bezoek in mei nog een aantal andere problemen. Daarom heeft de inspectie de instelling een aanwijzing opgelegd voor de periode van drie maanden.

Reinaert Kliniek moet onder meer:

  • duidelijk maken dat de afspraken over operaties van kinderen worden nageleefd en hoe dat gebeurt;
  • ervoor zorgen dat operaties alleen uitgevoerd worden in een operatiekamer die daarvoor geschikt is;
  • zorgen voor een scholing in reanimatie voor alle zorgverleners;
  • zorgen voor een overzicht van zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn om met medische apparatuur te werken;
  • werk maken van een beschikbaar OK-verslag na elke operatie;
  • zorgen voor een goede hygiëne bij gebruik van instrumenten en bij medewerkers om infecties te voorkomen.

Hoe nu verder?

De Reinaert Kliniek moet de gevraagde verbeteringen uitvoeren. Dat moet gebeuren voor 1 oktober 2017. Doet de kliniek dat niet, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen.

Meer informatie


IGZ tikt Reinaert Kliniek op de vingers

bron: skipr.nl

De Reinaert Kliniek in Limburg is opnieuw op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De komende drie maanden moet de particuliere kliniek een reeks verbeteringen doorvoeren, meldt de IGZ donderdag. Ze moet onder meer alle zorgverleners laten scholen in reanimatie en toezien op goede hygiëne rond operaties.

 De kliniek, met vestigingen in Maastricht en Sittard, had in mei al verschillende maatregelen opgelegd gekregen. Zo mochten er geen kinderen onder de drie jaar worden geopereerd en oudere kinderen alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook werden eisen gesteld aan het schoonmaken van operatie-instrumenten.

De maatregelen werden beëindigd nadat de kliniek de kritiekpunten had verbeterd, maar volgens IGZ heeft Reinaert Kliniek niet aangetoond dat de zaken blijvend goed geregeld zijn. Ook zijn er nieuwe problemen opgedoken. (ANP)