Falende zorgverzekeraars dagen NZa wegens publiceren fouten voor rechter

Commentaar SIN-NL
Prima onderzoek van de NZa.
Het is SIN-NL al jaren bekend dat zorgverzekeraars grote macht hebben jegens hun zorgverzekerden en…helaas ook misbruik van macht maken.
DIt gebeurt aldus niet alleen door verkeerde informatie te verschaffen maar ook door vergoedingen voor zorg onterecht aan zorgverzekerden te weigeren.
FBTO-Achmea weigert volkomen onterecht bv reiskostenvergoeding, weigert betaling van medicijnen en betaling van MRI-onderzoek .
Meld de misstanden bij info at sin-nl.org en bij de NZa,

——————

‘Zorgverzekeraars dagen NZa voor de rechter’

Drie grote zorgverzekeraars hebben de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de rechter gedaagd. Ze zijn kwaad dat de zorgwaakhond een overzicht van de gemaakte fouten van de verzekeraars openbaar heeft gemaakt. Dat meldt de Telegraaf.

Het zou gaan om Zilveren Kruis/Achmea, VGZ en CZ. In december publiceerde de toezichthouder een rapport over fouten die de verzekeraars maken bij het beantwoorden van vragen van klanten. De drie grote verzekeraars zouden veel vaker de fout in gaan dan de kleinere verzekeraars.

Uit een steekproef zou blijken dat één op de vier vragen van klanten over bijvoorbeeld het eigen risico, gewijzigde polisvoorwaarden onjuist wordt beantwoord. Later vandaag doet het College van Beroep voor het Bedrijfsleven uitspraak, aldus de Telegraaf.

——————

De drie grootste zorgverzekeraars van Nederland hebben de toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de rechter gesleept omdat deze hun wanprestaties wereldkundig maakte.

 Een van de redenen van de rechtszaak is dat de verzekeraars, bij wie in totaal bijna tien miljoen Nederlanders hun ziektekosten verzekeren, het niet kunnen verkroppen dat per bedrijf een overzicht van de hoeveelheid gemaakte fouten openbaar is gemaakt. Dat bevestigt koepel Zorgverzekeraars Nederland. De slechte publiciteit doet de verzekeraars zoveel pijn, dat ze er individueel nauwelijks iets over kwijt willen. Dat doen ze pas als het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vrijdag uitspraak heeft gedaan.

Grote financiële gevolgen

In december publiceerde de toezichthouder een rapport waaruit blijkt dat Zilveren Kruis/Achmea, VGZ en CZ in een steekproef één op de vier vragen van klanten onjuist beantwoordde. Die verkeerde antwoorden konden grote financiële gevolgen hebben voor verzekerden, als het echte klanten waren geweest en niet mysteryshoppers van onderzoeksbureau TNS/Nipo.

Zo werd foute informatie gegeven over het eigen risico, gewijzigde polisvoorwaarden of de vraag welke zorg wel en niet vergoed wordt. De drie grootste verzekeraars, die veel vaker de mist in gingen dan kleine, kregen een aanwijzing van de NZa. Dat is een dwingende waarschuwing, die kan uitmonden in een boete als er niet adequaat wordt ingegrepen.

Vandaag loopt de deadline af waarop de verzekeraars hun zaakjes op orde moeten hebben. Maar nog voordat die verstreken is, stonden de ’grote drie’ maandag in Den Haag voor de rechters van het College voor Beroep in het Bedrijfsleven. Ze willen dat de aanwijzing wordt opgeschort. Tijdens de zitting is het feit gehekeld dat per verzekeraar precies is aangegeven hoeveel fouten er zijn gemaakt.

’Belachelijk’

In de Tweede Kamer wordt van links tot rechts geschokt gereageerd op de rechtsgang. „De resultaten waren klip en klaar. Dan moet je je zaakjes op orde brengen, en niet naar de rechter”, vindt VVD’er Arno Rutte. PvdA-collega Bouwmeester: „Dit is belachelijk, waar halen ze het lef vandaan?”

Politieke beroering was twee jaar geleden de aanleiding die tot de onderzoeken leidde. Een ex-kankerpatiënt kreeg aan de telefoon van verzekeraar ONVZ te horen dat hij zich niet bij hen kon verzekeren vanwege zijn ziekte. Daardoor was hij „als een brandend huis, en dat kan je ook niet verzekeren”.

SP-Kamerlid Leijten zwengelde die zaak aan. „Het viel me toen al op hoe vuil er over de kankerpatiënt gepraat werd. Journalisten kregen te horen dat hij dit alleen maar deed omdat de SP dat zou willen, wat natuurlijk echt niet zo is. Ook nu laten zorgverzekeraars weer eens zien hoe ze hun maatschappelijke rol zien.”

Zorgverzekeraar VGZ, waar oud-minister Klink (Volksgezondheid, CDA) in de top zit, wil geen woord zeggen over de rechtszaak. CZ zegt dat het onderzoek ’op meerdere punten niet deugdelijk is’, maar welke dit zijn wil een woordvoerder niet zeggen. Zilveren Kruis stelt vooral te procederen omdat de NZa niet alle antwoorden die aan de mysteryshoppers zijn gegeven, zou willen delen. Menzis, de vierde grote verzekeraar die zich wél neerlegt bij het oordeel van de NZa, stelt echter dat de toezichthouder die informatie wel heeft gedeeld.
bron: Telegraaf 14 jan. 2016

————–

bron: NZa

14 dec 2015

Zorgverzekeraars informeren consumenten onvoldoende

14-12-2015
De NZa heeft onderzoek laten doen naar de informatie die zorgverzekeraars geven aan consumenten over de telefoon. De meeste zorgverzekeraars voldoen niet aan hun verplichting burgers juist te informeren. Bij gemiddeld 1 op de 5 vragen van consumenten is er sprake van ontoereikende informatie. NZa neemt maatregelen
De NZa vindt deze uitkomsten onvoldoende en neemt passende maatregelen. Juist tijdens de overstapperiode moeten burgers volledige en juiste informatie krijgen om een keuze voor een zorgpolis te kunnen maken. De NZa gaat ervan uit dat door de maatregelen de informatieverstrekking van zorgverzekeraars de komende weken verbetert.Zorg en Zekerheid en De Friesland Zorgverzekeraars informeren het beste
De NZa liet TNS Nipo 1.500 telefoontjes plegen naar de zorgverzekeraars. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen die alle zorgverzekeraars regelmatig krijgen. In het algemeen beantwoorden kleinere zorgverzekeraars de vragen beter dan de grotere. Twee zorgverzekeraars beantwoorden 90% van de vragen correct, dit waren Zorg en Zekerheid en De Friesland Zorgverzekeraars. De laagst scorende zorgverzekeraars beantwoorden respectievelijk 25 en 22% van de vragen van consumenten onjuist.Drie vragen vaak fout beantwoord
Bij drie onderwerpen ontvingen minimaal 4 op de 10 bellers een verkeerd antwoord. Hierbij gaat het om vragen over wijzigingen in de polisvoorwaarden, over de vergoeding van lopende ziekenhuisbehandelingen en de kosten voor huisartsenzorg. Het verstrekken van onjuiste informatie kan ertoe leiden dat burgers niet de informatie krijgen  die nodig is om een zorgverzekeraar te kiezen. Ook kunnen zij voor onverwachte kosten komen te staan omdat een bezoek aan de huisarts toch tot een rekening leidt, bijvoorbeeld voor laboratoriumonderzoek van bloed of urine.

Zie verder
Uw browser is verouderd!

Update uw browser om deze website goed te bekijken. Update mijn browser nu

×