Falend neuroloog Jansen kreeg in 2004 250.000 euro en een zwijgplicht

Commentaar SIN-NL.
Wie heeft aan Jansen Steur JS een zwijgplicht opgelegd, wanneer en waarover?
Is hierover schriftelijke documentatie?
Heeft JS van het ziekenhuis een overeenkomst moeten tekenen dat hij zal zwijgen tegen ontvangst van 250.000 euro?
Heeft JS van de IGZ een overeenkomst moeten tekenen dat hij zal zwijgen?
We weten dat hij een overeenkomst met de IGZ tekende dat hij zich uit het BIG-register zou uitschrijven. Hij schreef zich pas in 2009 uit het BIG-register uit.

31 januari 2013 bron: www.nu.nl
‘Schandaalarts Jansen Steurs vele gezichten’
ENSCHEDE – Betrokken en bevlogen, maar ook narcistisch en onmogelijk om mee samen te werken. Over de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur doen verschillende verhalen de ronde.
Vast staat dat hij verdachte is in wat ”de grootste medische strafzaak ooit in Nederland” wordt genoemd. Ook staat vast dat Jansen Steur, nadat in Nederland was besloten dat hij niet meer als arts mocht werken, in Duitsland gewoon weer aan het werk ging in meerdere ziekenhuizen.
Ernst Jansen werd geboren op 24 oktober 1945 in het dorpje Kamperland in de provincie Zeeland. De naam Steur, die van zijn moeder, voegde hij pas later aan zijn naam toe.
In 1978 begon hij als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Daar werkte hij tot eind 2003. Toen werd hij na een reeks incidenten op non-actief gesteld. In 2004 werd hij gedwongen te vertrekken.
De arts genoot jarenlang een goede reputatie, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Die reputatie begint echter vanaf de jaren negentig te wankelen.
Waarschuwing
De ”topneuroloog” – zoals hij zichzelf noemt – maakt geregeld hoogoplopende ruzies met collega’s en voelt zich ver boven hen verheven. Daarnaast komen er bij het bestuur van het ziekenhuis steeds meer klachten van patiënten en collega’s binnen over het gedrag van de neuroloog.
Het bestuur vergoelijkt echter alles. Zelfs als in 2003 aan het licht komt dat Jansen medicijnen steelt, wordt hij niet ontslagen, maar krijgt hij slechts een waarschuwing.
Bij zijn gedwongen vertrek in 2004 krijgt hij een kwart miljoen euro mee. De neuroloog heeft een zwijgplicht, net als zijn collega’s en gedupeerde patiënten. Zij waren inmiddels al financieel afgekocht.

Ongeluk
In 1990 kreeg Jansen een ernstig auto-ongeluk, sindsdien heeft hij altijd pijn. Het staat niet vast dat daarmee de problemen begonnen, maar het wordt in verschillende rapporten die over de neuroloog verschenen ook niet uitgesloten.
In 2009 verschijnt een vernietigend rapport over Jansen Steur, waarin de grond gelijk wordt gemaakt met de zelfbenoemde ‘topneuroloog’. Het rapport werd opgesteld nadat hij in 2003 was vertrokken bij het MST en in de jaren daarna steeds duidelijker werd wat voor grove fouten hij had gemaakt.
Zelfmoord
De onderzoekscommissie onder aanvoering van Wolter Lemstra concludeerde onder meer dat de neuroloog patiënten onterecht vertelde dat ze een ernstige ziekte hadden en zware medicijnen voorschreef. Een patiënt heeft zelfs zelfmoord gepleegd na een ‘slecht nieuws gesprek’ met Jansen Steur.
Jansen Steur, de schandaalarts die zelfs lijkschennis zou hebben gepleegd. Maar ook een betrokken arts; sommige patiënten lopen met hem weg. Een arts die ook buiten werktijd klaarstaat voor zijn patiënten. Dit jaar begint de strafzaak tegen hem.
Door: ANP