Falend arts Jansen Steur vecht ontslag in Duitsland aan, en Reijnen?

31 januari 2013 bron: www.nu.nl
Jansen Steur vecht ontslag SLK-kliniek aan
HEILBRONN – De advocaat van schandaalarts Ernst Jansen Steur heeft een klacht ingediend tegen zijn vorige werkgever, de Duitse SLK-klinieken.
Volgens de neuroloog is het contract met hem onrechtmatig beëindigd. Het is nog niet duidelijk of hij weer aan de slag wil, of mogelijk een schadevergoeding gaat eisen.
Dat is donderdag 31.1.2013 naar buiten gebracht tijdens een persconferentie van het Duitse ziekenhuis naar aanleiding van onder meer de ophef die is ontstaan toen vorig jaar bekend werd dat de omstreden arts daar aan het werk was.
Volgens SLK vertrok Jansen Steur 4 januari 2013 zelf bij het ziekenhuis met de woorden ”Ik ben hier weg. Ik kom niet terug”. Hij zou de benen hebben genomen vanwege de mediastorm die losbrak toen bekend werd dat de schandaalarts daar werkte.
In Nederland is Jansen Steur uit het artsenregister geschrapt, nadat hij onder meer een reeks verkeerde diagnoses had gesteld(NB dit is incorrect: de IGZ heeft aan Jansen Steur gevraagd om zichzelf uit het BIG-register te schrijven en dit deed JS pas in 2009 =toevoeging SIN-NL) ”Het is niet onze taak om stappen te ondernemen tegen de neuroloog’’, aldus Jendges. ”Jansen Steur heeft goed werk verricht hier in het ziekenhuis. Hij wordt omschreven als een teamspeler.” Jendges zegt het hem echter wel aan te rekenen dat hij vooraf geen openheid van zaken heeft gegeven over zijn verleden in Nederland.
Geen schade
Geen van de in Duitsland door schandaalarts Ernst Jansen Steur behandelde patiënten heeft medische schade geleden.
De SLK-klinieken, waar Jansen Steur werkte, heeft onderzoek door deskundigen van een ander ziekenhuis laten doen naar 443 patiënten die de neuroloog behandelde. Van zeven voormalig patiënten ligt het onderzoek nog bij het Openbaar Ministerie, maar naar verwachting van het ziekenhuis is daar ook niets fout gegaan.
Een patiënt pleegde zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met de neuroloog. Hij wordt hiervoor vervolgd in Nederland. Daarnaast wordt hij ook nog verdacht van diefstal van medicijnen voor eigen gebruik.
Reijnen
Behalve de neuroloog werkte ook de in opspraak geraakte Nederlandse chirurg Nick Reijnen voor de SLK-organisatie. Hij was in 2010 actief in het ziekenhuis van het nabijgelegen Brackenheim.
Eind februari moet over zijn handel en wandel meer duidelijk zijn. Chirurg Reijnen raakte in opspraak omdat zeker vijf mensen een door hem uitgevoerde maagoperatie in Emmen niet overleefden. Ook zou hij eerder fouten hebben gemaakt als hoofd van de afdeling chirurgie in het ziekenhuis van het Noord-Duitse Leer.
Schippers
In plaats van met de beschuldigende vinger naar het Duitse ziekenhuis te wijzen, hadden de Nederlandse autoriteiten zelf eerder actief moeten worden. Dat zegt Helmut Himmelsbach, voorzitter van de raad van toezicht van de Duitse SLK-klinieken. Daar werkte de Nederlandse schandaalarts Ernst Jansen Steur nadat hij in Nederland uit het register voor artsen was geschrapt vanwege ernstige fouten. Himmelsbach is verbaasd over de kritiek van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
”Als de Nederlandse autoriteiten zelf eerder actief waren geweest, hadden ze Jansen Steur kunnen beletten zijn beroep nog verder uit te oefenen’’, zo zei hij donderdag tijdens een persconferentie. ”Het heeft wel heel lang geduurd voordat er in Nederland stappen werden genomen. Het is licht cynisch als wij dan te horen krijgen dat we slechts even op internet hadden hoeven zoeken om meer over Jansen Steur te weten te komen.’’
Jansen Steur werd in 2004 ontslagen bij het Medisch Spectrum Twente (MST) na een reeks fouten. Hij wordt in Nederland verdacht van 21 strafbare feiten, begaan tussen 1996 en 2003. Hoewel hij zich in Nederland had uitgeschreven als arts, ging Jansen Steur weer aan de slag in Duitsland. Na de ophef daarover, liet minister Schippers weten de touwtjes rondom omstreden artsen aan te willen trekken.
Door: ANP