Drie huisartsen posten Noord Holland gebruiken digitaal meldsysteem calamiteiten

27 februari 2013 door: Adri van Beelen bron: www.mednet.nl
Meldsysteem voor incidenten huisartsenposten
De huisartsenposten Amstelland, Kop van Noord-Holland en Zaanstreek/Waterland hebben samen de samen een digitaal meldsysteem voor incidenten ontwikkeld. Inmiddels hebben ze de methode op poster gepresenteerd.
Het meldsysteem is volledig toegespitst op huisartsenposten en gebaseerd op het programma van eisen dat de VHN in 2011 opstelde voor elektronische meldsystemen. Samen met de Patiënt Safety Company, een internationale organisatie die onder andere is gespecialiseerd in meldsystemen voor de gezondheidszorg, is het programma van eisen van a tot z doorgenomen en zijn belangrijke vragen beantwoord als ‘wat willen we als huisartsenpost eigenlijk weten?’. Het systeem werd in 2012 ingevoerd. In de Kop van Noord-Holland en Zaanstreek/Waterland is het aantal meldingen toegenomen, waaronder de meldingen door huisartsen en/of chauffeurs.
App
Het systeem heeft de vorm heeft van een app. Men kan via een link vanaf elke PC, tablet of mobiele telefoon het meldformulier invullen. De app werkt niet met speciale wachtwoorden of gebruikersnamen en staat veilig afgeschermd op de site van de huisartsenpost. Het systeem is geschikt voor het melden van incidenten, calamiteiten, prikaccidenten, agressie en arbeidsongevallen.