Borstkankerziekenhuis Bilthoven overgenomen door Breast Care Nederland

Nieuwe eigenaar Alexander Monro

Het Alexander Monro Borstkanker Ziekenhuis in Bilthoven is overgenomen door Breast Care Nederland. Oprichter en directeur Jan van Bodegom en de raad van commissarissen zijn afgetreden.

‘De nieuwe aandeelhouders zijn vanuit inhoudelijke gedrevenheid in Alexander Monro gestapt’, aldus de nieuwe bestuursvoorzitter Paul Venhoeven. Hij gaat het centrum leiden samen met Marjolein de Jong en Mieke van Schuppen. Venhoeven was tot oktober vorig jaar voorzitter en financieel bestuurder van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. De Jong, chirurg en oprichter van Breast Care Nederland, zal verantwoordelijk zijn voor de medisch inhoudelijke kwaliteit.

Miljoenenverliezen
De wisseling van de wacht is noodzakelijk doordat de onderneming gebukt ging onder hoge schulden en aanloopverliezen. In 2013 en 2014 heeft het borstkankercentrum een verlies geleden van respectievelijk 3,2 miljoen euro en 2,7 miljoen euro. “Bij een initiatief als dit heb je de eerste drie jaar te maken met aanloopverliezen doordat je vooraf moet investeren in gebouwen en apparatuur. Het jaar 2015 zal nog met verlies worden afgesloten maar vanaf 2016 wordt winst gemaakt’, voorspelt Venhoeven. ‘Het is een gezond bedrijf.’

Breast Care Nederland
Breast Care Nederland is ongeveer drie jaar geleden opgericht met als doelstelling om een gespecialiseerd centrum voor borstkankerzorg te starten. Door de overname van Alexander Monro worden de krachten gebundeld. De nieuwe eigenaar heeft driekwart van de aandelen overgenomen. De overige aandelen blijven in handen van de zittende aandeelhouders. Het eigen vermogen is versterkt en de schulden zijn teruggebracht.

Alexander Monro
Het Alexander Monro is het enige ziekenhuis in Nederland dat zich heeft gespecialiseerd in borstkankerzorg. Het centrum onderscheidt zich door snelle diagnostiek en snelle interventies. In 2014 is het ziekenhuis uitgeroepen tot de meest patiëntvriendelijke kliniek van het land.
Volgens het nieuwe bestuur zullen de komende jaren in het teken staan van beheersbare groei en professionalisering van de organisatie. ‘Deze doelstellingen worden natuurlijk gekoppeld aan het continueren van de hoogst mogelijke score op medisch inhoudelijke criteria en waardering voor de patiënt’, aldus het bestuur in het laatste jaarverslag. Met Zilveren Kruis was in 2014 nog geen contract afgesloten maar vorig jaar is een contract afgesloten voor een periode van drie jaar. De ambitie is om van het centrum in Bilthoven een toonaangevend Europees centrum te maken.

Eric Bassant

Hoofdredacteur
—————————

2 februari 2016 medischcontact.nl

Borstkankerkliniek Monro ontkent problemen

Het gespecialiseerde Alexander Monro Borstkankerziekenhuis zou ‘zwaar in de problemen’ zijn, volgens een bericht van RTL. De kliniek erkent dat er een nieuwe leiding is, maar ontkent de financiële problemen.

Chirurg Jan van Bodegom richtte in 2013 de gespecialiseerde kliniek in Bilthoven op om de borstkankerzorg in Nederland te verbeteren. Van Bodegom is niet langer bestuurder, hij heeft vorige week ‘in goed overleg’ afscheid genomen. De nieuwe eigenaar is Breast Care Nederland, opgericht door jurist Mieke van Schuppen en chirurg Marjolein de Jong. Zij vormen samen met Paul Venhoeven het nieuwe bestuur.

Dat het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis ‘in zwaar weer’ zou verkeren, klopt niet, volgens Paul Venhoeven, die eerder voorzitter en financieel bestuurder was van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. ‘Het is niet meer dan normaal dat er in de eerste twee jaar aanloopverliezen waren’, zegt Venhoeven in een reactie. Uit de jaarrekening over 2014 blijkt dat het ziekenhuis in de eerste twee jaar na opening verliezen heeft geleden. Zo bedroeg het verlies in 2014 ruim 2,7 miljoen euro op een omzet van 4,9 miljoen. Het jaar ervoor boekte de kliniek 3,2 miljoen euro verlies.

Het gaat juist erg goed met het AMZ, stelt Venhoeven. ‘We hebben een hoge patiëntenwaardering, we hebben groeiende patiëntenpopulatie.’ Ook financieel staan de zaken er goed voor. ‘In 2015 zullen er nog altijd aanloopverliezen zijn, maar in 2016 zijn we winstgevend’, stelt de bestuurder. ‘Onze financiële positie is verbeterd door herstructurering en door een grote patiëntenpopulatie’.

Over het vertrek van oprichter Van Bodegom zegt Venhoeven: ‘We zijn veel dank verschuldigd aan Van Bodegom, hij heeft iets opgericht in Nederland dat uniek is.’ Volgens Venhoeven hoorde Van Bodegom bij de ‘pionierfase’ van de kliniek en past het nieuwe bestuur bij de ‘steady state’, het doorgroeien naar de ‘dieselfase’. Van Bodegom zal zich ook daarna bezighouden met innovatie in de zorg.

Marieke van Twillert