Blog

Fouten toestaan is dom, demotiverend en duur

Fouten maken mág. Onzin. Elke fout is een virus dat keihard moet worden uitgeroeid. Foutje gemaakt? Kan gebeuren. Klaar. Als we zo met elkaar omgaan op de werkvloer, wat hebben we dan een fijne relatie. En wat is het management toch modern bezig. Want die hebben allemaal op cursus geleerd dat de angst om fouten… Lees meer »

Blog Jim Faas: VUmc, waarom makkelijk als het moeilijk kan

Je maakt wat mee, daar in het VUmc. Dit is een verhaal van het kastje naar de muur. Van hier naar daar. Van heen en weer. Van het op orde hebben van de papieren: belangrijker dan aandacht en zorg voor de patiënt. Advertentie Eerste Bedrijf: De Aankomst Bij Het Kastje Er zit al een tijdje… Lees meer »

Wat doe je met rotte appels?

Commmentaar SIN-NL Prima adviezen, die vooral snel opgevolgd moeten worden door de medische sector ter voorkoming van vermijdbare schade aan patienten, zoals  ziekte, invaliditeit of overlijden door medische nalatigheid. —————- Iedereen heeft wel eens een slechte werkdag. Maar er zijn collega’s die dag in dag uit de sfeer verzieken. Wat doe je als manager met… Lees meer »

Vraag geen second opinion maar een verwijzing voor advies en behandeling

Soms geeft een arts nauwelijks duidelijke informatie over Uw medische situatie, ondanks het feit dat U er mogelijk ernstig aan toe bent.
 Dan kan het heel belangrijk zijn om de mening van een andere arts te vragen. Let op: vraag gewoon om een verwijzing  voor advies en voor behandeling.
Indien U vraagt om een second opinion… Lees meer »

Zorgverleners mogen geen kopietje van het paspoort maken

‘Kopietje van het paspoort’ Ik verdedig onze democratie. Niet dat ik een vechtjas ben, maar ik ben wel lid van het stembureau wanneer bij mij in het dorp gestemd moet worden. Ik heb dan echt het gevoel dat ik een bijdrage lever aan het democratisch proces. Wanneer u bij mij komt stemmen met een volmacht… Lees meer »

Jim Faas: VUmc, gimme my damn data!

Het hoge woord moet eruit. Over het elektronisch patiëntendossier van mijn ziekenhuis: het is niks en wordt waarschijnlijk ook niks. Tenminste als ze zo doorgaan. Read my lips. Laat ik man en paard noemen want het zit me hoog. Mijn ziekenhuis is het VUmc te Amsterdam. Het ziekenhuis waar Wouter Bos aan het roer staat.… Lees meer »

Encyclopedia Brittanica: White-collar crime

Last Updated: 11-18-2016 See Article History  White-collar crime, crime committed by persons who, often by virtue of their occupations, exploit social, economic, or technological power for personal or corporate gain. The term, coined in 1939 by the American criminologist Edwin Sutherland, drew attention to the typical attire of the perpetrators, who were generally businesspeople, high-ranking… Lees meer »

Martijn Katan: Bescherm lage IQ’s tegen de slimmeriken

Ieder kind moet zich in Nederland ten volle kunnen ontplooien, ongeacht zijn achtergrond. Daar streeft de overheid al jaren naar, het ministerie van onderwijs heeft zelfs een website die Gelijke Kansen heet. Toch nemen de verschillen tussen de sociale klassen toe, met name in gezondheid. Dat is mede een gevolg van het gelijke-kansenbeleid. Hoe kan… Lees meer »

Peter Kapitein: 2–1 Voor Duitsland bij prostaatkanker

De specialisatie van de prostaatkankerbehandelingen komt in Nederland maar niet op gang. Wat weerhoudt ons ervan de zorg voor mannen met prostaatkanker te verbeteren? Kort geleden had ik het genoegen om te dineren met Detlef Loppow, de ceo van de Martini-Klinik in Hamburg. In deze kliniek behandelen ze patiënten met prostaatkanker en dat doen ze… Lees meer »

Dear Hospital Staff, From Your Chronically Sick Patients

Dear Hospital Staff, We are the chronically sick. We come to you in the middle of our worst flare-ups. We wheel or limp into the ER with injured joints, muscles, or bones due to disorders many of us have been battling since the second we learned as babies to walk and talk. We arrive flushed… Lees meer »

Vader van Giel: Rauwe rouw De wereld staat stil…..

Na het overlijden van Giel, ontstaat bij mij in eerste instantie een fase die iedereen op een eigen manier waarschijnlijk heeft meegemaakt. Je raakt in een roes. Zoveel te regelen, zoveel te doen en zoveel te beslissen. De tijd vliegt voorbij en voor ik het besef, is de heel druk bezochte begrafenis voor Giel al achter de… Lees meer »

Youp van t Hek: keurbeulen – SIN-NL: corpsballen en hersenoedeem

Natuurlijk gaan we het deze week niet te lang over het sloerieboekje van het Groningse Vindicat hebben. Een van de hete hertjes, die volgens de stotterende studentenstiertjes met hun kut over een kanon getrokken moeten worden, heeft mij persoonlijk uitgelegd dat het een grapje is en dat er niet zo zwaar aan getild moet worden.… Lees meer »

Noem de namen van falende artsen en falende zorgverleners

Boodschap voor Gonda Hervaud en Monique Roosink
: Jullie profileren je gretig en graag als vechters voor patiëntveiligheid, voor verbetering van kwaliteit van zorg. Beiden werkten jullie jaren in de gezondheidszorg, als verpleegkundige (GH zie art. de Gelderlander 25 okt. 2014)  en als doktersassistente (MR zie stichtingwmm ). Jullie willen de namen van falende artsen verzwijgen,… Lees meer »