Blog

Medische fouten: feiten over cijfers en nakomen zorg- en meldplicht door artsen

1. artsen registreren hun fouten nauwelijks ( bron: R. Amalberti) er is sprake van ernstige onderrapportage (bron: IGZ) oftewel weinig meldingen in strijd met wettelijke verplichtingen. Dit betekent dat exacte cijfers over het aantal medische fouten ontbreken, er is sprake van schattingen. Dit betekent dat artsen hun fouten nauwelijks onderzoeken of ervan leren. 2. Artsen… Lees meer »

Ray Moynihan: Let’s stop the burning and the bleeding at Cochrane—there’s too much at stake

Comment SIN-NL A most important acknowledgment of the fact that medical harms (iatrogenic harm) is underreported and under-investigated in medical studies. Quote…..”This is particularly true when it comes to harms such as autonomic dysfunction syndromes and other syndromes that are not reported” ….. It is a very sad and wrong development that Peter Gøtzsche, a… Lees meer »

G.Schrijvers: Prijsconcurrentie tussen ziekenhuizen bestaat niet

Ziekenhuizen onderhandelen momenteel over de zorginkoop binnen het hoofdlijnenakkoord waarin nulgroei voor de totale omzet is afgesproken. Dbc-tarieven als instrument voor kostenbeheersing komen daarbij niet meer aan de orde. Dat blijkt uit eerder onderzoek. Zorgverzekeraar CZ onderhandelde voor 2016 met 59 ziekenhuizen en 178 zelfstandige behandelcentra. CZ publiceerde de tarieven van 1400 dbc’s die zij… Lees meer »

Behandeling in excellente kankercentra redt mensenlevens

Op 24 april  2018 heeft een delegatie patient advocates van Inspire2Live een petitie overhandigd aan de vaste commissie voor VWS van de Tweede Kamer. Daarin staat dat hoewel we in Nederland goede oncologische zorg kunnen bieden, we dat lang niet altijd doen. Sterker nog: de kans dat je kanker overleeft met behoud van een goede… Lees meer »

Marion Frissen: Nieuwe klinken op oude deuren

Het artikel in de Volkskrant van 19 april met de opwindende titel ‘Deze artsen voeren een revolutie aan’ laat mij niet los. Het is zeker een mooi voorbeeld van hoe intensieve samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten de kwaliteit voor de patiënt kan verhogen en tegelijkertijd de zorgkosten verlaagt. Ab Klink, bestuurder van VGZ, wordt… Lees meer »

Aan Hugo Keuzenkamp Westfries Gasthuis: leiderschap?

Heer Keuzenkamp, Is Uw column  in Medisch Contact 14 februari 2018 scherts of serieus? Bent U doof en blind, hetgeen ik U niet toewens,  of sluit U zich bewust af van criticasters? Het kan U toch niet ontgaan zijn dat de burger en dus patiënten meer kennis vergaren over het reilen en zeilen in de… Lees meer »

Aan Peter Faber: een open hartoperatie is riskant

Beste Peter, Misschien heeft de journalist van nu.nl overdreven en misschien ben je echt zo “stoer”. Ik wil je echter op je hart drukken om je bewust te zijn van de risico’s van deze operatie. Weet svp dat alle operaties riskant zijn en dat de meeste mensen niet weten en niet kunnen weten hoe deskundig… Lees meer »

Wim Groot: ‘Nieuwe Wtzi’ verbetert kwaliteit onvoldoende

Blog: ‘Nieuwe Wtzi’ verbetert kwaliteit onvoldoende De Tweede Kamer behandelt deze weken de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). De Wtza is een aanvulling op en uitbreiding van de bestaande Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Hoewel het doel van de Wtza – verbetering van de kwaliteit van zorg – goed is, schiet de nieuwe wet tekort in… Lees meer »

Guus Schrijvers: Blog: Tien beste wensen voor patiënten in 2018

‘Bij de hoofdlijnenakkoorden worden deze keer nadrukkelijk de patiëntenorganisaties betrokken. (…) Zodat ze ervaren dat hun rol serieus genomen wordt.’ Deze belofte deed minister van VWS Bruno Bruins op 21 december tijdens een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over kwaliteitszorg. Zorgvisie noteerde uit de mond van Bruins: ‘Wij zullen een stoel aan tafel reserveren voor… Lees meer »

Sébas Diekstra FTM : Onze rechtsstaat is hard aan renovatie toe

Wie denkt te kunnen vertrouwen op ons rechtssysteem, komt bedrogen uit. Burengeschillen duren eindeloos, terwijl criminaliteit te weinig wordt aangepakt. Tijd voor vernieuwing, vindt advocaat en oud-hoofdofficier bij defensie Sébas Diekstra, onze nieuwe columnist. Leest u mee, minister Grapperhaus? ‘Ons rechtssysteem is kostbaar, levert niet wat mensen nodig hebben, en is soms ronduit schadelijk. Dat… Lees meer »

Het UWV knoeide met mijn dossier en de rechter zweeg daarover

In 2004 ben ik gaan werken als activiteitenbegeleider in een organisatie voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. In 2007 kreeg ik de kans om als ambulant cliëntbegeleider aan de slag te gaan in een nieuw te vormen team. De werkzaamheden en de ontwikkelingen die daaruit voortvloeide brachten wrijving en inzichten binnen het team… Lees meer »

Moe van de prutsers. Moe van de strijd. Moe van de heersende mentaliteit in de zorg en het gebrek aan transparantie en een open cultuur

Onderstaande tekst is geschreven door J.Y. en beschrijft heel treffend hoe moeilijk het is om afhankelijk te zijn van falende zorgverleners, die iedere vorm van transparantie weigeren. Complimenten en sterkte aan de schrijfster! ———————————————- Niets aan de hand Afhankelijkheid bestaat in vele vormen. Zo weet iemand anders altijd wel iets wat jij niet weet en… Lees meer »

Boek Erik-Jan Vlieger arts: Het medisch handelen kan 17 jaar achterlopen

Lees de review van Het nieuwe brein van de dokter door Mr Sophie Hankes, SIN-NL Op 1 december 2017 presenteert arts en ondernemer Erik-Jan Vlieger (1971) zijn eerste boek ‘Het nieuwe brein van de dokter’ – uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. In zijn zoektocht naar hoe we in Nederland de beste zorg voor patiënten kunnen… Lees meer »