Artsen-veelplegers worden vaker aangeklaagd

Commentaar SIN-NL
Aansprakelijkheidsverzekeraars in Nederland kennen hun Pappenheimers, zij weten welke artsen ahw veelplegers zijn van ernstige medische fouten met grote gevolgen voor de slachtoffers.
Het is logisch dat deze veelplegers vaker aangeklaagd worden, helaas vaak zonder objectieve resultaten gezien vriendjespolitiek door rechters, zie de zwarte lijst van rechters op www.rechterunikenvenema.com
 ————

‘Aangeklaagde dokter wordt vaker beschuldigd’

Een dokter die eenmaal beschuldigd is, zal vaker worden aangeklaagd. Van alle rechtszaken die in de Verenigde Staten tegen doktoren lopen, is 1 procent van de artsen verantwoordelijk voor ruim 30 procent van de zaken.

Onderzoekers van de universiteiten van Stanford en Melbourne analyseerden de gegevens van rechtszaken die in de afgelopen tien jaar tegen doktoren zijn gestart.

In totaal werden er in de gemeten tien jaar 66.426 rechtszaken aangespannen tegen 54.099 doktoren. Een dokter die een rechtszaak tegen zich had lopen had twee keer zoveel kans nogmaals te worden aangeklaagd dan een dokter die nog niets had lopen.

Een dokter met vier rechtszaken tegen zich maakte vier keer zoveel kans op een nieuwe zaak en een dokter met zes of meer zaken zag de kansen voor een nieuwe aanklacht twaalf keer zo groot worden.

Neurochirurgen en orthopedische chirurgen werden het vaakst aangeklaagd. Kindergeneeskundigen hadden de minste aanklachten tegen zich.

Mannen hebben vaker een zaak tegen zich lopen dan vrouwen: het risico is zo’n 38 procent hoger voor mannen dat er een aanklacht bijkomt, dan voor vrouwen.
———————————

28 januari 2016 medischcontact.nl

Veel claims gehad? Des te groter de kans op meer

Hoe meer schadeclaims een Amerikaanse dokter heeft gehad, hoe groter de kans dat hij of zij er nóg een krijgt. Dat blijkt uit een studie van David Studdert e.a. in NEJM.

 

Zij gebruikten geanonimiseerde gegevens over uitbetaalde claims vanwege klachten tegen artsen over een periode van tien jaar. Dat leverde meer dan 66 duizend claims op, tegen bijna 55 duizend artsen (6 % van alle werkende dokters). Van hen was 82 procent man. Meer dan de helft van de claims werd betaald door internisten, gynaecologen, algemeen chirurgen en familiedokters. Ongeveer 1 procent van alle dokters was goed voor 32 procent van alle betaalde claims. Bij een analyse van alleen de dokters die moesten betalen, bleek dat 84 procent van hen slechts één claim had gehad. Maar hoe meer klachten, hoe groter de kans om er nog meer te krijgen. Neurochirurgen, orthopeden, algemeen en plastisch chirurgen en gynaecologen hadden een grotere kans om meer dan eens een klacht te krijgen, psychiaters en kinderartsen juist een kleinere kans dan gemiddeld.

De Amerikanen hebben niet gekeken naar het verband tussen klachten en gewerkte tijd, de hoeveelheid patiënten en het soort klachten. Verder is het feit dat er geld is uitgekeerd geen bewijs dat er iets fout is gegaan. Wel is bekend dat bij een uitbetaalde claim vaker sprake is van substandaardzorg dan als de eis niet wordt ingewilligd. Wat de auteurs betreft is het in theorie mogelijk om te voorspellen welke dokters een grotere kans op claims lopen. Die informatie zou ‘constructief’ gebruikt moeten worden om deze artsen te helpen claims te voorkomen en zo de kwaliteit van zorg te vergroten.

Sophie Broersen

N Engl J Med, 2016. Doi: 10.156/NEJMsa1506137