Alkmaar boos op Heerhugowaard vanwege ziekenhuiscampagne MCA

Update 1 maart 2016

Online publiekscampagne ‘Het nieuwe MCA’ beëindigd

De gemeente Heerhugowaard heeft besloten de online publiekscampagne ‘Het nieuwe MCA’ op de website, Facebook en Twitter met ingang van woensdag 2 maart te beëindigen. Naar de mening van het gemeentebestuur is het regionaal patiëntenbelang met onderwerpen uit de campagne zoals bereikbaarheid bezoekers en hulpdiensten, parkeren, aantallen bedden per kamer, nu voldoende onder de aandacht van een ieder gebracht. Het is nu aan het ziekenhuisbestuur om een besluit te nemen over de locatie van een nieuw regionaal ziekenhuis.

De gemeente bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de campagne.


Alkmaar boos op Heerhugowaard vanwege ziekenhuiscampagne

De gemeente Alkmaar schort alle samenwerking met de gemeente Heerhugowaard op. De aanleiding is de anti-campagne van de gemeente Heerhugowaard tegen het nog te bouwen Medisch Centrum Alkmaar (MCA) in Alkmaar. Dit meldt RTV Noord-Holland (RTV NH).

 Vorige week zag een website het levenslicht waarop wordt Alkmaar wordt afgekraakt als locatie voor het nieuwe MCA. “Het ziekenhuis kampt met ruimtegebrek, waardoor sommige zieken met tot wel zes personen in één ruimte liggen. Het MCA is bovendien ook slecht bereikbaar voor hulpdiensten en biedt geen ruimte voor een helikopterplatform. Ook is er sprake van een groot tekort aan parkeerplaatsen, wat betekent dat bezoekers tijden moeten zoeken naar een plek voor hun auto.”

Het nieuwe ziekenhuis moet niet in Alkmaar, maar in Heerhugowaard komen, stellen de mensen achter de website. Zij voeren ook op Twitter en Facebook campagne. Toen enkele dagen geleden bleek dat de gemeente Heerhugowaard hierachter zit, reageerde burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar met een brief, volgens RTV NH. “Het college van B&W van Alkmaar is geschrokken van de stijl en toon die door Heerhugowaard is gekozen”, schrijft Bruinooge. “Deze wordt als oncollegiaal en niet constructief ervaren.”

Verrast

Intussen laat het MCA zelf weten verrast te zijn door het initiatief van Heerhugowaard. De Noordwest Ziekenhuisgroep, waar het MCA een onderdeel van is, beraadt zich nog over de bouwplannen voor de locatie Alkmaar. “Het uitgangspunt daarbij is vanzelfsprekend het leveren en continueren van goede en veilige zorg voor onze patiënten, de inwoners van Noord-Holland-Noord.” De Noordwest Ziekenhuisgroep onderzoekt twee scenario’s: het MCA blijft in Alkmaar of het komt in Heerhugowaard. De uitwerking op financieel gebied is nog niet afgerond. Het is nog niet bekend hoeveel tijd hiervoor nog nodig is.

De kwestie rond de nieuwe locatie van het ziekenhuis speelt al sinds 2011. Aanvankelijk wilde het Medisch centrum Alkmaar (MCA) uit Alkmaar vertrekken en alle zorg concentreren in een nieuw te bouwen locatie in Heerhugowaard. In juli 2015 werd bekend dat er nog minstens een half jaar nodig is om de bouwplannen vast te stellen.


27 Jan Als je ziek bent, ga je toch al voldoende door het stof?

Geplaatst op 11:32h in Nieuwbouw

Stel je eens voor dat je in het ziekenhuis komt te liggen. Niet prettig, maar het overkomt ons allemaal wel een keer. Je wilt dan waarschijnlijk rust en hygiëne. Dat helpt jou immers bij een snel herstel. Het laatste waar je op zit te wachten, is toch patiënt zijn midden in een verbouwing?

De MCA Gemini Groep overweegt nog steeds een verbouwing van het huidige MCA, in plaats van een volledige nieuwbouw in Heerhugowaard. Dit betekent kort gezegd dat de patiënten in het ziekenhuis in de verbouwingsrotzooi komen te zitten. Meer patiënten op één kamer, een hoop kabaal en langere wachttijden. En dat terwijl er een alternatief is: in een keer verhuizen, zonder rotzooi, zonder zorgen.

Deel jouw mening over de verbouwing en nieuwsbouw met ons. Dat kan hieronder of op onze Facebookpagina. Laat jouw reactie achter als jij ook klaar bent voor een gloednieuw MCA in Heerhugowaard.