Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis na belaging huisartsenpraktijken en tandartspraktijk

Huisartsenpraktijken en een tandartsenpraktijk

De man maakte zich onder invloed van een psychotische stoornis schuldig aan belaging van 2 huisartsenpraktijken en een tandartsenpraktijk, belediging van een medewerkster van de tandartsenpraktijk en lokaalvredebreuk.

De man nam tijdens een lange periode herhaaldelijk telefonisch en per e-mail contact op met 2 huisartsenposten en een tandartsenpraktijk zonder dringende medische noodzaak. Ook was hij meerdere keren op intimiderende wijze in de huisartsenpraktijken aanwezig. Door ’s nachts continu te bellen naar de huisartsenposten  hield de man spoedlijnen bezet. De rechtbank heeft overwogen dat het ernstige feiten zijn en dat de impact op de slachtoffers enorm is.

Aard psychiatrische problemen

De rechtbank heeft toch de – door de officier van justitie – gevorderde TBS met dwangverpleging niet opgelegd omdat aard van de psychiatrische problemen maakt dat de man eerder in de GGZ thuishoort dan in de TBS. Bovendien schat de rechtbank het risico op gewelddadig gedrag niet zo hoog in dat de zeer zware maatregel van de TBS met dwangverpleging noodzakelijk is.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.


Opname na belagen van huisartsenpost

bron: medischcontact.nl 17 okt 2017
Een 45-jarige man moet een jaar lang worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, nadat hij maandenlang een Nijmeegse huisartsenpost en twee huisartsenpraktijken heeft belaagd. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag besloten in een rechtszaak.

Volgens dagblad de Gelderlander bestookte de man de Nijmeegse huisartsenpost tussen augustus 2016 tot en met januari 2017 met e-mails en telefoontjes zonder dringende medische noodzaak, soms tientallen keren in één nacht. Ook zou hij meer dan eens vloekend en tierend in de wachtkamer hebben gestaan en personeel daarbij hebben geïntimideerd. Het zorgpersoneel had grote angst voor de patiënt. De patiënt werd vorig jaar al eens veroordeeld voor de mishandeling van een arts.

De rechtbank heeft de man – die lijdt aan een psychotische stoornis – verder ontslagen van alle rechtsvervolging. Tbs was volgens de rechter een te zware maatregel.

lees ook